Так, власники українського паспорта мають змогу відвідувати без віз 143 країни світу. Про це свідчать дані Індексу паспортів від консалтингової компанії Henley & Partners.

У порівнянні з минулим роком, паспорт України піднявся на 4 позиції та посів 34 місце. Це означає, що український паспорт дає доступ до відвідування 143 країн без віз та інших дозвільних документів. Поруч з Україною на сусідніх позиціях рейтингу опинилися Домінікана, Гренада, Макао (33 місце) та Парагвай (35 місце).

До слова, за останніх десять років кількість безвізових країн для громадян України зросла з 64 до 136. Як зазначають фахівці Henley&Partners, така динаміка стала можливою завдяки отриманню безвізового доступу до країн Шенгенської зони.

Новини Медіа агентства АСС є у Viber

Дослідження аналізує доступність подорожей для громадян 199 країн світу. Вони ранжуються за кількістю напрямків, до яких їхні власники можуть отримати доступ без попередньої візи.

Лідерами цьогорічного рейтингу стали:

  1. Японія та Сінгапур – 192 країни без віз;
  2. Німеччина та Південна Корея – 190 країн без віз;
  3. Фінляндія, Португалія, Італія, Люксембург, Іспанія – 189 країн без віз.

Останні позиції займають паспорти країн Сирії, Іраку та Афганістану.

Що відомо про Індекс паспортів

Індекс паспортів Henley & Partners аналізує візові правила 227 країн і територій світу і ранжирує їх за кількістю країн безвізового в'їзду.

Рейтинг виходить понад 10 років у співпраці з Міжнародною асоціацією повітряного транспорту (International Air Transport Association, IATA), яка підтримує найбільшу у світі базу туристичної інформації.

Індекс публікується щоквартально. Позиція країни в рейтингу визначається кількістю країн, в які її громадяни можуть в'їжджати без візи.