«росіяни ведуть артобстріл заздалегідь погодженого маршруту слідування місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС. Передова група ООН не може продовжити рух з міркувань безпеки», - зазначив він.Старух наголосив, що Україна продовжує докладати зусиль для організації безпечного доступу міжнародної місії МАГАТЕ до ЗАЕС.

Як інформує Укрінформ, глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що місія знає про посилення військової активності в районі атомної електростанції, але продовжує слідувати своєму плану відвідати ЗАЕС і зустрітися з його персоналом.

«Зайшовши так далеко, ми не зупиняємося», - сказав Гроссі.

Місію очолює генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Місія сфокусується на трьох завданнях: фізичний захист; ядерна безпека; гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що росія намагається зірвати візит місії МАГАТЕ до ЗАЕС, імітуючи бойові дії в Енергодарі та обстрілюючи територію біля АЕС. При цьому Єрмак підкреслив, що «це саме російські провокації».

російські загарбники захопили ЗАЕС і місто-супутник Енергодар 4 березня. З того часу росія відмовилася від пропозиції створити демілітаризовану зону довкола ЗАЕС. З початку серпня окупанти періодично обстрілюють атомну станцію та територію біля неї.

Читайте також: Окупанти обстрілюють Енергодар перед візитом місії МАГАТЕ