Москва ігнорує права дітей

Герасимчук пояснила, що дітей, яких незаконно вивезли у Росію й на окуповані нею території, хочуть роздавати російським сім'ям. Депутати держави-агресорки хочуть підготувати зміни до законодавства до 13 квітня. У Зеленського наголосили, що таке усиновлення – це порушення прав дитини.

Радниця президента підкреслила, що мовиться про порушення норми Конвенції ООН про права дитини. При цьому, згадала й про Женевську конвенцію від 1949 року: цей документ забороняє примусову депортацію цивільного населення

Отримуйте новини в Telegram

Крім цього, Герасимчук звернула увагу й на вимоги Сімейного кодексу України щодо усиновлення дітей-громадян нашої держави іноземцями. Для цього потрібно отримати згоду Національної соціальної сервісної служби.

«Усиновлення іноземцями без погодження з офіційними органами України є незаконним», – наголосила уповноважена з прав дитини.

Росія порушувала права дітей і раніше

Як пригадала радниця Зеленського, держава-агресорка вже вдавалася до таких порушень у 2014 році. Тоді з Москви у різні російські регіони курсував спеціальний потяг з охочими усиновити дитину. Він заїжджав, зокрема, й в окуповані Севастополь та Сімферополь.

«Спільно з омбудсменкою Людмилою Денисовою й Офісом генерального прокурора ми об'єднуємо зусилля задля запобігання цьому протиправному злочину», – наголосила Герасимчук.

Читайте також: «Як вони потім знайдуть своїх рідних?»: окупанти вивезли вже понад 2000 дітей в рф, - Зеленський