Нагадаємо, 1-3 вересня в Стамбулі проходить Синаксис - збори всіх архієреїв Константинопольської православної церкви на чолі з патріархом Варфоломієм. Вони проходять раз на три роки.

У експертних церковних колах вважають, що на цьому Синаксисі обговорюватимуть питання автокефалії української та македонської церков. Однак рішення з цих питань - це прерогатива не Синаксису, а Синоду, орієнтовні дати якого - 9-11 жовтня. В УПЦ КП вважають, що Вселенський Патріархат надасть Томос Української церкви до кінця року.

1 вересня Українська православна церква Московського патріархату заперечувала, що Варфоломій I повідомив патріархові Московському Кирилу про рішення надати автокефалію УПЦ, і заявила, що Константинопольський патріархат тільки повідомив про розгляд всіх можливих варіантів її надання. Однак, архієреї Вселенського патріархату підтвердили право церкви самостійно дарувати автокефалію, без згоди інших церков.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко заявляв, що автокефальна церква є питанням української незалежності, нацбезпеки та світової геополітики.