Що відомо про ініціативу

Державне підприємство «Енергоатом» та «Укргазбанк» 17 червня 2022 року підписали Меморандум про партнерство та взаємодію. Сторони, зокрема, домовились спільно реалізовувати проєкт створення національної мережі електричних зарядних станцій.

Для цього «Енергоатом» використовуватиме свій виробничо-технічний потенціал найбільшого в Україні виробника електроенергії, а «Укргазбанк», як один із найбільших українських банків та кредиторів економіки нашої держави, – власні фінансові можливості.

Медіа агентство АСС є в Instagram

Президент «Енергоатому» Петро Котін зауважив, що сьогодні державне енергетичне підприємство має значні резервні потужності для виробництва дешевої та чистої електроенергії, яку можна буде постачати зокрема й на нові сегменти внутрішнього ринку, задовольняти зростаючі потреби автомобільних перевізників у доступній електроенергії.

Представник другої сторони-підписанта меморандуму, заступник голови правління «Укргазбанку» Денис Чернишов підкреслив, що проєкт є справді вкрай важливим не лише з огляду на розвиток інфраструктури електротранспорту, але й у контексті забезпечення паливної безпеки України.

Чому це важливо

Україна разом з усіма відповідальними демократичними державами взяла на себе зобов’язання до 2030 року скоротити рівень викидів парникових газів на 40% проти 1990 року. Крім того, росія почала використовувати паливо та енергоресурси, як зброю – про це свідчать її відкритий шантаж енергоносіями країн Європи та масовані цілеспрямовані ракетні удари по українських нафтопереробних заводах і сховищах з паливом.

Попит і паливна безпека

Зростання попиту та активний перехід на електрокари спричинений не лише розвитком екосвідомості людства, але й зрозумілими економічними та безпековими чинниками. В Україні ці фактори посилили зокрема й наслідки повномасштабного вторгнення росії.

До слова, ще до початку активної фази війни, у вересні 2021 року, в Україні було придбано 145 нових електромобілів, що у 2,5 раза більше у порівнянні з вереснем 2020 року. А вже у квітні 2022 року українці почали цікавитись електрокарами у 15 разів частіше, коли на гібридні авто попит зріс у 11 разів.

Дивіться нас на YouTube