Скасували виїзд через підробку документів

Обмеження ввели через масову підробку документів, якими намагалися скористатися студенти-чоловіки. Демченко зауважив, що раніше вище військове керівництво надавало дозвіл на перетин кордону таким студентам. Мовиться лише про тих, хто навчався до 24 лютого. Тобто, у них була можливість продовжити здобувати вищу освіту.

«Прикордонники цю норму виконували, забезпечуючи пропуск. Проте останні місяці почались масові підробки документів, які нібито підтверджують навчання чоловіків за кордоном», – наголосив Демченко.

Статистика підроблених документів вражає

За словами речника ДПСУ, упродовж липня – серпня виявили 600 людей. Усі вони використовували підроблені документи, в яких йдеться про буцімто їхнє навчання у вишах за кордоном. Саме це й стало причиною ухвалення рішення про скасування можливості покидати країну відповідній категорії чоловіків.

Демченко також нагадав про Постанову Уряду від 27 січня 1995 року. У ній не вказано, що студенти-чоловіки, котрі навчаються у вишах за кордоном, потрапляють до переліку винятків. Тож їм і так не можна було покидати територію держави під час воєнного стану.

Натомість усе може змінитися, коли ця постанова №57 зазнає певних коректив. Якщо до неї внесуть правки, згідно з якими ця категорія чоловіків матиме право перетинати кордон, то прикордонники їх враховуватимуть.