Очільники МЗС Швеції та Фінляндії зафіксували Північноатлантичні прагнення у відповідних документах про вступ. Протоколи про приєднання будуть надіслані для ратифікації в усі країни НАТО відповідно до їхніх національних процедур, пише Медіа агентство АСС з посиланням на 24 канал.

Фінляндія та Швеція з протоколом про вступ стануть членами-спостерігачами в НАТО. Обидві країни зможуть брати участь майже в усіх заходах Альянсу.

Отримуйте новини в Telegram

Водночас підписання протоколу ще не є остаточним приєднанням Швеції та Фінляндії до НАТО. Тепер кожній країні НАТО потрібно окремо ратифікувати нового члена, який вступає у військовий союз. Цей процес може зайняти від місяця до року.

Фінляндія та Швеція закінчили переговори про вступ у НАТО

Як інформувала пресслужба Альянсу, 4 липня Фінляндія та Швеція закінчили переговори про вступ у НАТО. Про вступ обох країн до НАТО було обговорено під час саміту в Мадриді.

Нагадаємо, раніше Посол Фінляндії при НАТО Клаус Корхонен та посол Швеції Аксель Вернгоф передали заявки генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу, офіційно запускаючи процедуру, яка завершить десятиліття нейтралітету Фінляндії і близько 200 років нейтралітету Швеції.