Ними стали Девід Бейкер, Деміс Гассабіс та Джон М. Джампер за відкриття у сфері білкових досліджень, повідомили у Фонді Нобеля, пише Медіа агентство АСС з посиланням на Українську правду.
Нобелівську премію з хімії 2024 року присвячено білкам – геніальним хімічним інструментам життя, йдеться на сайті премії.
Девід Бейкер досяг успіху в майже неможливому подвигу створення абсолютно нових видів білків. Деміс Гассабіс та Джон Джампер розробили модель ШІ для вирішення 50-річної проблеми: передбачення складних структур білків. Ці відкриття мають величезний потенціал.
«Перше відкриття Девіда Бейкера – це створення нових, унікальних білків. Водночас відкриття Деміса Гассабіса та Джона М. Джампера здійснило мрію багатьох науковців, надавши здатність передбачати структуру білків за їхнім складом», – пояснює голова Нобелівського комітету з хімії Хайнер Лінке.
У 2003 році Девід Бейкер вперше створив білок, який раніше не існував у природі. З того часу його команда безліч інноваційних білкових структур для ліків, вакцин, наноматеріалів і навіть маленьких сенсорів.
Відкриття Деміса Гассабіса та Джона Джампера дозволило вченим передбачати структури білків. Амінокислоти у білках з'єднуються у довгі ланцюги, що згинаються у тривимірну структуру, яка визначає функцію білка. З 1970-х років вчені намагалися передбачити структури білків на основі амінокислотних послідовностей, проте це було надзвичайно складним завданням.
Проте чотири роки тому відбувся прорив – Деміс Гассабіс і Джон Джампер розробили штучний інтелект AlphaFold2, який навчився передбачати структуру білків і те, як вони складуться у тривимірні форми. За допомогою цієї ШІ-моделі вченим вдалося передбачити структури практично всіх з 200 мільйонів білків, відомих науці.
Модель була безкоштовно опублікована в інтернеті, що дозволило науковцям у всьому світі використовувати її для досліджень. З моменту появи AlphaFold2 у 2020 році ШІ-модель використовують понад два мільйони людей з 190 країн. Завдяки цьому відкриттю дослідники тепер можуть краще розуміти, чому антибіотики стають менш ефективними, і створювати ферменти, що розкладають пластик.
«Ці відкриття змінюють наше уявлення про білки і обіцяють значні досягнення у медицині та науці в цілому. Тепер ми не тільки можемо передбачати структури білків, але й створювати їх для потреб людства», – зазначили у Фонді Нобеля.
Медіа агентство АСС є в Instagram
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами