Експерти з Единбурзького університету знову підняли дискусійну тему «користі і шкоди від вживання кави». Вони прийшли до висновку, що цей напій все ж «швидше корисний для здоров'я, ніж шкідливий», але тільки в певних обсягах: 3 - 4 чашки в день.
Дослідники вивчили і узагальнили результати існуючих досліджень і виявили, що звичка випивати від трьох до чотирьох чашок кави в день пов'язана з нижчим ризиком виникнення серцево-судинних захворювань і передчасної смерті. Споживання кави також виявилося пов'язано з меншим ризиком розвитку деяких видів раку, діабету, захворювань печінки і деменції. Висновки дослідження опубліковані в BritishMedicalJournal, пише Експрес онлайн.
Читайте ще: Альтернатива каві: напої, які допоможуть вам прокинутись зранку
Кава є одним з найпоширеніших напоїв у світі, але її вплив на здоров'я людини залишається спірним. Щоб краще зрозуміти можливі наслідки споживання кави, команда вчених перевірила дані 201 дослідження, в яких були відображені результати клінічних випробувань з різних країн, проведені в різних умовах. Виявилося, що систематичне вживання кави пов'язане з нижчим ризиком смерті від різних причин, і в тому числі - від серцевих захворювань. Причому найбільше зниження відносного ризику смерті спостерігалося при вживанні трьох чашок кави в день, в порівнянні з даними груп людей, що не вживали кави. При цьому збільшення споживання кави (понад трьох чашок на день) не було асоційоване зі шкодою, але позитивний ефект при цьому виявився менш вираженим. Також з'ясувалося, що вживання кави пов'язане з більш низьким ризиком розвитку декількох видів раку, включаючи рак передміхурової залози, ендометріальний рак, новоутворення шкіри і печінки.
Крім того, в списку захворювань, які рідше зустрічалися у любителів кави, виявилися діабет 2 типу, жовчокам'яна хвороба і подагра. Найбільш вираженою виявилася кореляція між вживанням кави і зниженням ризику цирозу печінки. Більш того, деякі дослідження показали, що кава позитивно впливає на людей з хворобою Паркінсона і Альцгеймера. Цікаво, що подібні позитивні результати по деяких параметрах показало і вживання кави без кофеїну. Слід враховувати, що споживання кави в обсязі понад 3 - 4 чашки в день, не може вважатися однозначно безпечним. Крім того, каву часто вживають разом з продуктами з високим вмістом жирів і вуглеводів, а також рафінованого цукру, що може нівелювати можливий позитивний вплив кави на організм.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами