В програмі "Суть речей" Кирило Долиняк, представник буковинської гільдії кулінарів розповів про надзвичайний, перший і дуже відповідальний захід, який проводитимуть Чернівці 1-3 червня, «BESTCookFEST Junior – 2016»
Кирило Долиняк: Оскільки ми знаходимося на радіо, було би непогано створити для наших слухачів таку собі картинку, відеоряд. Адже, як прийнято у вас на радіо, у наший відеороликів, заплющте очі і уявіть собі: мегаподія в Україні. І проходить вона саме в Чернівцях. Майданчик для проведення – торговельно-розважальний центр «Панорама Чернівці», куди з самого ранку стікатимуться охочі люди, зацікавлені, це будуть і кухарі, і кондитери, і ресторатори, і кулінари-аматори, і просто любителі смачно та гарно поїсти. Волонтери зустрічатимуть і супроводжатимуть учасників з таких країн, як Ізраїль, Туреччина, Молдова, Білорусь, Польща, Сербія, Албанія, з усіх куточків України в нас зареєстровані учасники. Відбуватиметься урочиста церемонія відкриття конкурсу, дається старт змаганням. І, власне, тут відбувається найцікавіше. В режимі реального часу розпочнуть змагання між собою: молоді, талановиті кухарі та кондитери, вони змагатимуться за звання найкращого, найталановитішого у своїй номінації. Молоді віртуози будуть тушкувати, запікати, грилювати, фломбувати. Стоятиме неймовірний смак, аромат і поміж цим прянощів, приправ буде гостро відчуватися адреналін і така собі шалена жага до перемоги. В цей час на окремому майданчику майстри-кондитери виставлятимуть свої неймовірної краси банкетні страви, торти, скульптури з карамелі, цукрові квіти. Я більше, ніж впевнений, що нам дуже довго доведеться ще переконувати, що вся ця краса – їстівна. Тут же, поміж всіх наших конкурсантів, курсуватимуть постійно титуловані члени журі, які будуть, побрязкуючи своїми медалями, нагородами, занотовувати свої оцінки і зауваження, коментарі, поправки. Так, і до цих, на перший погляд ідеальних робіт, будуть зауваження. Адже наша суддівська авторитетна, титулована команда складатиметься лише з міжнародних суддів, суддів акредитованих в асоціації всесвітніх кулінарів. Голова нашого журі – Томас Гуглер – це один із найвідоміших у світі кухарів, він є представником Саудівської Аравії, кухар королівської родини, так що рівень оціночної бригади дуже високий. Повірте мені, що всі ці три дні, з 1-го по 3-тє червня вони пробіжать на одному диханні. І вже 3-го червня ми нагороджуватимемо під фанфари, під оркестр наших учасників. Ми виберемо найталановитіших, найкреативніших молодих спеціалістів, які продовжуватимуть нашу справу.
Людмила Григорчук: Фестиваль уже ж не вперше проводиться. Ми вже пробвали свої сили в кулінарних мистецтвах, у фестивалях саме.
Кирило Долиняк: Власне, саме такого рівня фестиваль він вперше, наголошую на цьому, вперше не тільки в Чернівцях, а й в Україні.
Людмила Григорчук: Тобто раніше ми вчилися, а тепер маємо можливість провести серйозний фестиваль.
Руслана Сідляр: Це не зовсім фестиваль, це чемпіонат. Ви говорите зараз про те, що у нас була практика фестивалів, так. Ми проводили щороку, у нас був традиційний буковинський фестиваль кулінарного мистецтва «Буковинська гостинність», так. Але порівняно з цим чемпіонатом, ми так, тренувалися десь там збоку. Насправді це міжнародний чемпіонат високого рівня. І ті вимоги, які виставляються для кулінарних конкурсів. Це дуже високий рівень і ми дуже хвилюємося. Долучена велика команда для того, щоб його провести, зорганізувати. Нами допомагає український союз кулінарів, нам допомагають кулінарні вузи, тому що, ви знаєте, що є деталі. Приїжджають 12 суддів міжнародного класу і кожному треба перекладача, витримати ті умови, які є в кожного, тому що приїжджають люди, які звикли до високого рівня і вони вже є заслужені у своїй сфері. І у нас, звичайно, дуже велике хвилювання, але я знаю, що ми впораємся. Ми взяли нас себе таку велику зразу нішу і гідний старт. Але ми і самі не очікували, що на запрошення відгукнуться так багато учасників і стільки членів журі.
Людмила Григорчук: Скільки учасників уже точно?
Руслана Сідляр: Реєстрація продовжується, але вже на сьогодні є 140 учасників з різних куточків України, і вже, як згадувалося, з інших країн світу. Це доволі велика кількість і до 26-го ще реєстрація продовжується.
Людмила Григорчук: Де можна реєструватися?
Руслана Сідляр: Реєстрація можлива, в нас є інформація у Фейсбуці, і сайті буковинської гільдії кулінарів.
Кирило Долиняк: Зареєструватися можна безпосередньо в торговельно-економічному інституті, це в Чернівцях, вулиця Головна, 91. Або зателефонувавши їм, є координатори, які скоординують, як це можна зробити в режимі онлайн. Це не є проблемою.
Руслана Сідляр: Ви відбираєте чи берете всіх охочих?
Кирило Долиняк: Ні, ми приймаємо всіх охочих, оскільки ми проводимо конкурс юніорів. Чому, власне, розмежовані конкурс для юніорів і восени буде конкурс для сеньйорів, тобто для старшої категорії? Для того, щоб ми могли більше уваги приділити нашим молодим спеціалістам, зорієнтувати і направити їх. Для того, щоб після кожного конкурсу високоповажне журі могло виділити час, щоб нашим конкурсантам вказати на їхні помилки, для того, щоб вони в подальшому могли розвиватися і знати, як розвиватися надалі.
Людмила Григорчук: Чому Чернівці вирішили провести такий серйозний чемпіонат? Ми ризикнули? Чи не було куди діватися і ми мусіли брати на себе таку відповідальності?
Кирило Долиняк: Ну а хто, як не Чернівці?
Людмила Григорчук: Київ бере старших, а ми юніорів. Значить, ми починаємо. Значить, нам важче, ніж Києву.
Кирило Долиняк: Кияни були на наших конкурсах «Буковинської гостинності», вони оцінили наші можливості, вони побачили шалену підтримку з боку міської ради, яку ми тут маємо, якою, на жаль, не можуть похизуватися в інших містах. Тому що сьогодні ми кажемо, що цей чемпіонат відбувається не за підтримки міської ради, а за активної участі міської ради. Думаю, що основна така мета, яку переслідуємо ми, як організатори і наші партнери у Києві – показати нашим міжнародним колегам красу всієї України і всіх її куточків, і ми тут маємо що показати і чим здивувати.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами