Горіховий Спас (Третій Спас) українці святкують 29 серпня. Його також називають Хлібний Спас.
У наших предків не було особливих святкувань Третього Спасу, адже на цей період випадає збирання врожаю, тому люди були переважно у полі.
На Горіховий Спас господині випікали хліб з нового врожаю. Його освячували в церкві і подавали, як головну страву до святкового столу.
Крім хліба, також готують в цей день пироги з грибами і страви з горіхами, якими обов'язково пригощають рідних і близьких.
Ще одна традиція на Горіховий Спас – досівання. Після домашньої молитви господині проводжали чоловіків та синів на поля з хлібом і сіллю. На віз укладали три снопи, а зверху клали жито в мішках, яке було призначене для посіву.
Також у давнину дівчата ворожили на майбутнє і любов. У цей день вони зривали горіхи і визначали, яким буде майбутній рік. Стиглий і солодкий горіх – до великої любові, недостиглий – до важливої звістки, гнилий – до біди, а гіркий – до проблем у відносинах.
Джерело: 24 канал.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами