Сьогодні, 28 квітня, інспектори Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області здійснили чергову моніторингову перевірку КП МТК «Калинівський ринок» щодо дотримання чинного харчового законодавства при реалізації готової продукції тваринного походження на території продовольчих секторів № 4 та 5. Про це пише ІА АСС з посиланням на повідомлення Держпродспоживслужби.
Отримуйте новини в Telegram
Встановили, що близько 60% реалізаторів готових харчових продуктів (м'ясо – ковбасні вироби, сир твердий, масло солодковершкове, сметана тощо) сектору № 4 відреагували на зауваження, які були виявлені в результаті минулого відвідування. Але ще є реалізатори, які продовжують здійснювати реалізацію готових харчових продуктів (м'ясо – ковбасні вироби, сир твердий, масло солодковершкове, сметана, йогурти, сиркові маси тощо) без холодильних вітрин при температурі зовнішнього середовища +11ºС, без відповідних супровідних документів, без маркування або маркування іноземною мовою тощо. Дана продукція вважається небезпечною і може бути джерелом виникнення гострих кишкових інфекцій, зазначають фахівці.
Гірша ситуація щодо реалізації риби та рибної продукції на секторі № 5. Готова рибна продукція (рибні рулети, рибне філе слабосолене, салати з морською капустою в асортименті, риба в’ялена, риба копчена тощо) відкрита та знаходиться на рівні 0,5 м від землі, що може спричинити різні захворювання, в тому числі Covid. Також проводиться реалізація риби мороженої без холодильних вітрин (під час реалізації відбувається розморожування даного продукту – що призводить до утворення хвороботворних бактерій що продукують токсини), не дотримується принцип товарного сусідства рибної продукції (на прилавках все закладено рибою замороженою, оселедцем, копченою рибою крабовими паличками та продукцією птахівництва тощо). Відмітили також реалізацію консервації домашнього виготовлення (м’ясні, рибні, грибні консерви).
Новини ІА АСС є у Viber
Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області звертає увагу споживачів, що в наслідок вживання такої рибної продукції, може виникнути хвороба ботулізм. Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки, зберігання та реалізації продукції.
Інспектори вчергове повідомляють, що в разі систематичних порушень чинного харчового законодавства, робота продовольчих секторів № 4 та 5 КП МТК «Калинівський ринок» буде призупинена.
Читайте також всі новини Чернівців.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами