Грибний сезон розпочався. Жоден буковинець не отруївся, запевняють санепідеміологи. Проте, не зважаючи на статистику, медики закликають краян бути надзвичайно уважними, адже отруїтися можна навіть їстівними грибами.
Отруєння грибами в різні роки реєструвалися в різних районах області і в самих Чернівцях. Протягом 2015 року в Чернівецькій області було зареєстровано лише 1 випадок отруєння грибами в Кельменецького районі, за 5 місяців 2016 року випадків отруєння грибами не зафіксовано.
Міфи грибників
«Їстівні гриби мають приємний смак». Думка невірна і може призвести до трагічних наслідків. Поганка бліда, наприклад, має добрий присмак без неприємних особливостей, як стверджують потерпілі.
«Отруйні гриби пахнуть неприємно, а їстівні – приємно». Смертельно отруйна бліда поганка та червоний мухомор, особливо молоді екземпляри, пахнуть досить приємно. Більше того, запах поганки блідої нагадує запах печериць.
«Від отруйних грибів скисає молоко». Скисання молока спричиняють ферменти пепсину та органічні кислоти, які можуть міститись як в отруйних, так і в їстівних грибах.
«Личинки і слимаки не їдять отруйних грибів, тож червиві гриби можна їсти без побоювання». Насправді ж слимаки і личинки їдять навіть сильно отруйні гриби.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
В’ячеслав Чернявський, заступник начальника ГУ Держсанепідслужби в Чернівецькій області розповів журналістам ІА АСС «Гриб по суті своїй фільтр, він втягує все, що є на місцині, де він росте. Особливо – це стосується грибів, які ростуть біля трас, з викидами від автівок, свинець, інше. Він абсорбує цей гриб. І тому навіть їстівний гриб – ним можна отруїтися».
Чи перетвориться їстівний гриб на шкідливий залежить навіть від погодних умов, запевнив В’ячеслав Чернявський, заступник начальника ГУ Держсанепідслужби в Чернівецькій області: «Не рекомендується вживати гриби, які ростуть в таку спекотну погоду. Бо зміняється функціонування цього гриба, він втрачає вологу і накопичує в собі токсини».
Підготувала: Інна Савчук
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами