Від початку 2021 року на території Чернівецької області зареєстровано один випадок отруєння грибами. Сім`я з двох людей з`їла власноруч заморожені, варені гриби - гливи, пише ІА АСС з посиланням на Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ.
«Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею, - йдеться у повідомленні. - Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років».
Гриби є природними фільтрами, які втягують у себе і пестициди, і радіонукліди, і свинець. Тому фахівці радять не шукати грибів у міських парках, скверах, на узбіччі.
Не кладіть до кошика червиві, переспілі, а також старі гриби. Не збирайте гриби, які мають потовщення ніжки, а сама ніжка — оточена оболонкою (як у блідої поганки або червоного мухомора).
«Не підбирайте те, чого не знаєте, а відтак - не їжте те, у чому не впевнені на 100%, - радить інфекціоніст, доцент БДМУ Юрій Рандюк. - Яким би красивим чи схожим на їстівний не був гриб – не беріть його навіть до рук. Це - єдина порада, котра точне вбереже кожного. Кажу і як лікар, і як пересічний громадянин».
Також радять фахівці не вирушати на «тихе полювання» у спекотну погоду — гриб втрачає воду і накопичує токсини. А якщо у гостях пригощають стравою із дикорослих грибів, можна чемно відмовитися.
Коли ж почнете готувати страви, то робіть це правильно. Варити гриби слід не лише довго, а й кілька разів зливати відвар, бо саме він є найнебезпечнішим.
Читайте ще: Впливовий АССпект: Багато активованого вугілля і до лікаря – як діяти при отруєнні грибами
«Перші ознаки отруєння грибами можуть з’явитись як через 1 годину після вживання (від червоних мухоморів), так і через добу (від блідої поганки), - розповідає доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ Євгенія Ортеменка. – Слід зазначити, що отруєнню декотрими видами грибів (наприклад, блідою поганкою) притаманний так званий «період несправжнього благополуччя». Тобто на третій день вам стає наче краще, так триває 2-4 дні, а далі - різке погіршення стану (розвиток гострої печінкової, ниркової недостатності, від яких більшість пацієнтів і гинуть)».
У разі погіршення самопочуття (нудота, блювота, діарея, головний біль, слухові і зорові галюцинації, конвульсії, марення, біль у животі, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуху) – негайно викликайте «швидку». До приїзду медиків лікарі радять промити шлунок 1−2 л розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини, прийміть сорбенти. Категорично заборонено вживати алкоголь та молочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів.
Залишки страв з грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути.
Дивіться нас на YouTube
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами