Упродовж 10 років в Чернівецькій області зареєстровано 41 випадок отруєння грибами в побуті. Постраждали 65 осіб, з них 2 випадки летальні. Більшість випадків реєструвались у Путильському -17 (19 осіб), Глибоцькому -7 (15 осіб) та Кельменецькому -5 (11 осіб) районах. Про це повідомляє ДУ Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України.
Протягом 2017 року в області зареєстровано 6 випадків отруєння грибами в побуті, внаслідок яких постраждали 8 осіб: Глибоцький район -1 випадок (1 особа), Герцаївський район -1 випадок (2 дітей), Путильський район - 2 випадки (2 осіб), Сторожинецький район -2 випадки (3 особи).
У 2018 році випадків отруєння грибами в області не зареєстровано.
Читайте ще: Лисички, підосичники та боровики: на ринках Чернівців з'явились літні гриби
Аналіз випадків отруєнь грибами свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням таких грибів, як сироїжки та маремухи, що населення збирало самостійно.
До клінічних ознак отруєння грибами відносять загальну інтоксикацію організму, головний біль, біль у животі, нудоту, запаморочення, кволість, блювоту, пронос (нерідко з кров'ю), іноді - втрату свідомості.
Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили вказані ознаки отруєння у себе чи своїх близьких, негайно зверніться до найближчого медичного закладу. Уникайте самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Щоб не отруїтись дикорослими грибами необхідно дотримуватись наступних вимог:
- не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах;
- не збирати невідомі, старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
- ретельно перевіряти зібрані гриби перед початком приготування;
- не вживати сирих грибів;
- відібрані гриби необхідно ретельно промити та відварити декілька разів зливаючи воду;
- готові страви з грибів зберігати у холодильнику в емальованому посуді не більше доби;
- не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками в період лактації
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами