У 2015 році кияни Максим і Марина Кукало разом з маленьким сином поїхали з Києва і купили хату та 50 соток землі у селі Верхні Станівці Кіцманського району.
Михайло Кукало розповів в ефірі «Радіо 10» про те, як відмовився від життя у столиці та зайнявся фермерством у буковинському селі. Каже: аніскілечки не жалкує про своє рішення.
- Ми з дружиною просто подивилися на карту і обрали місце, що знаходиться за 50 км від Карпат і за 40 км від Чернівців. Цим місцем виявилося село Верхні Станівці. Зібралися – і поїхали, - каже Михайло Кукало. – Оскільки ніколи в селі не жили, навіть бабусь не мали, перший час доводилося звикати до нового побуту. Зокрема, до того, що, аби вмитися, треба наносити води з криниці, а щоб в хаті було тепло, нарубати дров.
Максим та Марина вирощують на своїй фермі екологічно чисті продукти і випробовують різна «зелені» технології. Господарювати на землі вчаться самостійно. Одна з головних книг, яка допомагає робити перші кроки, - «Революція однієї соломинки» Масанобу Фукуока.
Читайте ще: «Подорож схилами древнього Тірасу». У Хотинському парку запрошують в туристичний маршрут
- У цій книзі - мудрість селянина, який прожив довге життя. Просте життя, бо поважав природу, робив користь іншим людям. Власне, це те, чого й ми прагнемо, - говорить Максим. – У селі люди дивуються, що ми не оремо землю. Намагаємося вирощувати свою зелень на «грядках Розуму», бо вони вдвічі підвищують урожайність. Це - органічний метод, розроблений Володимиром Розумом. Принцип дуже простий: риється траншея, у неї пошарово закладається багато органіки, засипаються мікроорганізмами - і все дуже класно росте. А траву, яка заростає, просто скошуємо. Сіно – прекрасне органічне добриво.
Наразі на своїй «Кольоровій фермі» (саме так господарі називають господарство) вирощують кілька різних сортів салатів. І поступово думають над тим, як розширювати асортимент еко-продукції.
- Ми самі намагаємось їсти просту і здорову їжу. В основному це - каші, овочі, зелень. В нас два основних прийоми їжі – зранку і ближче до вечора. В проміжках їмо яблука, помідори, кавуни тощо, - каже фермер. - М’ясо, молочні продукти, смажене і магазинні солодощі не вживаємо.
Наразі Максим та Марина запрошують на свою «Кольорову ферму» волонтерів. Безкоштовно забезпечують їх харчуванням та проживанням. Взамін просять 4-5 годин на день допомагати на грядках або ж на будові. У найближчих планах – облаштування стаціонарного туалету та літнього душу, а також – освоєння землі.
Вам буде цікаво: Дністер туристичний: де мандрувати і що дивитися.
- Після того, як ми дали перше оголошення, до нас приїхали одразу три волонтери: Тигран - з Вірменії, Паула - з Іспанії, Жоані - з Франції. У країнах Європи такі еко-ферми дуже популярні, тож наші гості залюбки поєднували приємне з корисним, - каже Максим Кукало. - Ми були здивовані, коли дізналися, що в Україні всього 12 таких еко-ферм. Ідея заключається в тому, щоби на фермі росли смачні і корисні рослини, які ми самі зможемо їсти і виставлятимемо на продаж, - продовжує Максим Кукало. – У перспективі хочеться проводити майстер-класи та різноманітні семінари щодо вирощування пермакультур.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами