Дендропарк Сторожинецького лісового коледжу у квітах шафрану весняного, його ще називають крокусом весняним, інформує storozhynets.info
“Рід нараховує близько 80 видів, поширених в субтропічній і помірній зонах Середземномор’я, Середній і Східній Європі, на Кавказі, в Середній Азії, – розповідає викладач екології Сторожинецького лісового коледжу Тетяна Петрівна Крилюк. – У сучасному квітникарстві нараховується біля 300 сортів крокусів, об’єднаних під назвою шафран культурний. Крокуси-гібриди зазвичай крупноквіткові, створені шляхом схрещування різних видів крокусів.
Також у парку можна зустріти Крокус Гейфелів (Crocus heuffelianus). Ця багаторічна рослина з дуже вкороченим стеблом занесена до Червоної книги України. Квіти її фіолетові (різних відтінків), іноді сніжно-білі. У народі його називають «брандушкою», а наукову назву він отримав на честь ботаніка ХІХ ст. І. Гейфеля.
Виявляється, у шафрану їстівні цибулини: їх можна запікати, варити чи готувати іншим способом. Однак, найцінніша частина шафранів – так звані “шафранові жилки”: тичинки і рильця. Висушені, вони використовуються як цінна приправа, ліки, барвники. Шафран називають “царем прянощів”. Справжні спеції з нього мають вигляд ниток коричнево-червоного кольору і коштують 1$ за 1 г.
Для отримання лише 1 кг шафранової спеції необхідно вручну обробити близько 170000 квітів, видаляючи з них шафранові жилки. Далі сировину сушать над вогнем або в жаровнях, де хоч одна незначна помилка призводить до втрати всього врожаю. Такий трудомісткий процес і робить шафран найдорожчою в світі пряністю. Цю спецію з давніх-давен дарували папам, королям та імператорам як надзвичайно цінний дарунок. До речі, всього із-за декількох кілограмів шафрану в середні віки між Італією та Швейцарією спалахнула справжня війна.
Читати ще: Аномальний лютий. Минулий місяць став найтеплішим за всю історію
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами