Щорічно 11 липня любителі солодкого відзначають Всесвітній день шоколаду, це свято був придуманий і вперше проведено французами в 1995 році.
Є думка, що першими навчилися робити шоколад ацтеки. Вони називали його "їжею богів". Іспанські конкістадори, які вперше доставили його до Європи, охрестили ласощі "чорним золотом" і використовували для зміцнення фізичних сил і витривалості.
Трохи пізніше споживання шоколаду в Європі обмежувалося лише аристократичними колами. Видатні жінки вважали шоколад афродизіаком. Так, у матері Терези була пристрасть до шоколаду, а пані Помпадур була впевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті. Лише на початку 20-го століття з появою промислового виробництва шоколадом змогли насолодитися і люди, не відносяться до аристократії.
Як встановлено сучасною наукою, в шоколаді є елементи, сприяючі відпочинку і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів — гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і підтримують тонус організму. Є також гіпотеза, згідно з якою шоколад володіє "протираковим" ефектом і здатний сповільнювати процеси старіння. Але ось у чому вчені одностайні, так це в запереченні здатності шоколаду знижувати масу тіла! Адже добре відомо, що шоколад багатий поживними речовинами, в тому числі жирами, а значить і калоріями. Однак, не сперечаються вони і про те, що це ласощі здатне підвищити настрій більшості населення землі.
В сам же День шоколаду в різних країнах проходять фестивалі та інші заходи, присвячені цьому солодкому свята. Особливо цікаво побувати в цей день на фабриках, заводах або в кондитерських, виготовляють шоколад і його похідні. Саме тут всім бажаючим розповідають як і з чого готується шоколад, проводять різноманітні конкурси та дегустації, виставки творів з шоколаду і навіть майстер-класи, де можна спробувати себе в ролі шоколатьє.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами