На ринках Чернівців з`явилася молода городина. Окрім картоплі, редису, моркви та цибулі, розпочався сезон полуниці. Нині за кілограм правлять 50-70 гривень, пише ІА АСС.
«На початку травня на ринках буковинцям пропонували закарпатську ягоду. Тоді її вартість сягала більше як 100 грн. за кілограм. Нині ціна впала вдвічі – відповідно 50-60 грн. за кілограм, - написав на своїй сторінці у Фейсбук Сергій Лазарєв, начальник Держпродспоживслужби Чернівців. - На зміну привозній та тепличній полуниці прийшла місцева, домашня. Здебільш у Чернівці її везуть з Хотинського, Сокирянського та Новоселицького районів. Але зустрічається також із Херсону».
Сергій Лазарєв нагадує: у свіжих ягодах містяться не лише вітаміни, а й нітрати та пестициди.
«Нітрати – солі азотної кислоти. Первинним їх джерелом для овочів і фруктів є земля. Рослини мають здатність поглинати з насиченого добривами ґрунту надмірну кількість сполук азоту, більше за необхідну. Існують допустимі норми нітратів в овочах, фруктах та зелені, з урахуванням безпечності для організму людини», - зауважує фахівець.
Усі рослинні продукти поділяються на три групи: низько-, середньо- та високонітратні. До високонітратних рослин (700-2000 мг/кг) належать коренеплоди (буряк, морква, редька, редис) і городня зелень (салат, петрушка, шпинат, селера); до середньонітратних (180-700 мг/кг) – томати, баклажани, картопля, цибуля, часник, огірки, цвітна капуста; до низьконітратних ( до 180 мг/кг) – фрукти та ягоди.
«Сьогодні полуниця є цілком безпечною для споживання. Адже на ринках з’являється домашня, місцева ягода, у якій вміст нітратів не перевищує 30 мг/кг», - додає Сергій Лазарєв.
Читайте ще: Звертайте увагу на колір та блиск: як обрати корисну полуницю
Фахівці наголошують: перед вживанням овочі, фрукти та зелень необхідно добре помити. Кращий спосіб зменшити кількість нітратів – замочувати у воді. Для полуниці достатньо і 10 хвилин.
«Пам’ятайте: безпечна продукція – це та, що пройшла ветеринарно-санітарну експертизу і реалізується в місцях санкціонованої торгівлі», - каже Сергій Лазарєв.
Отримуйте новини в Telegram
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами