Сьогодні, 31 липня, голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук провів апаратну нараду, ключовим питанням якої було посилення контролю за комунальними підприємствами та закладами громадського харчування задля мінімізації загрози життю та здоров'ю мешканців області в умовах підвищеної температури повітря.
«Закликаю всі відповідальні структурні підрозділи обласної державної адміністрації, служби та органи, зокрема і правоохоронні, вжити необхідних заходів для стабілізації ситуації в області, пов'язаної з отруєннями буковинців у закладах громадського харчування та внаслідок забруднення води, - зазначив Олександр Фищук. – Хочу нагадати, всі підприємці, які за рахунок мінімізації витрат на заходи безпеки у закладах громадського харчування ставлять під загрозу життя та здоров'я людей - понесуть відповідальність за скоєне у повній мірі згідно чинного законодавства».
Голова облдержадміністрації доручив провести моніторингові перевірки в закладах громадського харчування в районах області.
Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Олександр Александрюк поінформував присутніх, що в процесі епідемічного розслідування святкування весілля впродовж 16-17 липня 2017року в селі Сучевени Глибоцького району, було встановлено порушення вимог чинного законодавства, зокрема відсутні технологічні картки для приготування страв, порушувались перехрещення потоків сировини та готової продукції, чистого та брудного посуду, а також товарне сусідство при зберіганні продовольчої сировини (сире м`ясо, печінка, риба, овочі тощо). У закладі були відсутні документи, які засвідчують якість та безпечність харчової продукції. Для приготування страв використовувалась сировина власного виробництва (сметана, кури).
Крім того, на банкеті другого дня використовувались частково страви, які залишились після банкету 16.07.2017року, а також кондитерські вироби з кремом та торт невідомого походження, які були надані замовником і споживались учасниками банкету протягом 2-х днів.
Без проходження медичного огляду працювали всі працівники закладу, за винятком одного кухаря. В закладі не дотримувався дезінфекційний режим тощо.
Також поінформовано про спалах гострих кишкових інфекцій у селі Перебиківці Хотинського району, то за медичною допомогою звернулось 59 хворих, з яких 56 дітей. Лікування в денному стаціонарі Перебиківської АЗПСМ отримували 49 хворих (48 дітей та 1 дорослий). Станом на 19.07.2017 всі хворі виписані. Заключні діагнози: дизентерія Зонне – 3 (підтверджено бактеріологічно), гастроентероколіт ротавірусної етіології -1 (підтверджений вірусологічно), гастроентероколіт невстанов-леної етіології – 55. За результатами епідеміологічного розслідування встановлено, що основним етіологічним фактором став ротавірус та штам шигели Зоне. В реалізації спалаху були задіяні водний, харчовий та контактно-побутовий шляхи передачі. Фактором передачі інфекції стала забруднена кринична вода. Причина спалаху - вживання неякісної води, порушення технології приготування страв відпочиваючими. Сприяли виникненню спалаху миття посуду забрудненою криничною водою в самоорганізованому наметовому містечку та недотримання правил особистої гігієни відпочиваючими.
Джерело: Чернівецька ОДА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами