При аналізі виникнення африканської чуми свиней, в господарствах різних форм власності встановлено, що хвороба заноситься із продуктами харчування тваринного походження. Більшість господарів, у яких захворіли свині на африканську чуму свиней підтвердили, що для годівлі тварин використовували кухонні відходи, серед яких могли бути шматочки ковбаси, шинки, сала. А як відомо, у копчених м’ясопродуктах вірус може зберігатися до трьох і навіть до шести місяців.
Читати ще Фермеру, який втратив все господарство через африканську чуму, виділили 2 млн грн допомоги
Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області вкотре наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней в Україні, здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин.
У зв’язку з цим безумовно, необхідно дотримуватись наступних правил:
– не годувати свиней харчовими відходами, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;
– утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
– не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
– обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
– не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
– забезпечувати закритий режим роботи господарства;
– не забивати хворих свиней та не переробляти їх туші.