Як повідомив у коментарі МА АСС лікар-епідеміолог, завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Юрій Падурару, у 2025 році випадків ботулізму в області не зареєстровано.
Минулого року в області зареєстрували один випадок ботулізму у дорослого мешканця Чернівецького району внаслідок споживання м’ясного паштету домашнього консервування.
Ботулізм - це важке харчове отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum. Найчастіше цей токсин утворюється в умовах недотримання технологій приготування продуктів, особливо під час домашнього консервування чи ферментації.
Найнебезпечнішими продуктами є домашні консерви з м’яса, риби, грибів або овочів; в’ялена або копчена риба, виготовлена без дотримання санітарних норм; домашні паштети та ковбаси, зазначив лікар-епідеміолог.
Отримуйте новини в Telegram
За словами Юрія Падурару, перші прояви хвороби виникають зазвичай протягом 12-36 годин після вживання зараженої їжі. З’являється м'язова слабкість, утруднене дихання, відчутна сухість у роті. Погіршується зір: «туман», сітка або двоїння перед очима
Щоб вберегтися від ботулізму фахівець радить відмовитись від домашніх м’ясних консервів, паштетів, в’яленої та копченої риби невідомого походження; вибирати лише сертифіковану продукцію; зберігати м’ясні та рибні продукти обов’язково в холодильнику.
При підозрі на ботулізм необхідно негайно звернутися до лікаря та не займатися самолікуванням.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами