Під час посту потрібно утримуватися не лише від скоромної їжі, але й від розваг, злих думок і слів, пише МА АСС з посиланням на «Ми - Україна».
Основні правила харчування у Великий піст залежать від дня тижня та особливих церковних свят. Деякі дні передбачають повне утримання від їжі або сухоїдіння.
- Понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (сирі овочі, фрукти, горіхи, хліб, вода).
- Вівторок, четвер – гаряча їжа без олії.
- Субота, неділя – гаряча їжа з олією, дозволене вино.
- Благовіщення (7 квітня) та Вербна неділя (13 квітня) – дозволена риба.
- Лазарева субота (12 квітня) – риба заборонена, але можна їсти ікру.
- Страсний тиждень – найсуворіший період посту.
Отримуйте новини в Telegram
- Понеділок, 3 березня (Чистий понеділок): сухоїдіння або повне утримання від їжі.
- Вівторок, 4 березня: гаряча їжа без олії.
- Середа, 5 березня: сухоїдіння.
- Четвер, 6 березня: гаряча їжа без олії.
- П’ятниця, 7 березня: сухоїдіння.
- Субота, 8 березня: гаряча їжа з олією, дозволено вино.
- Неділя, 9 березня: гаряча їжа з олією, дозволено вино.
- Понеділок, 10 березня: сухоїдіння.
- Вівторок, 11 березня: гаряча їжа без олії.
- Середа, 12 березня: сухоїдіння.
- Четвер, 13 березня: гаряча їжа без олії.
- П’ятниця, 14 березня: сухоїдіння.
- Субота, 15 березня: гаряча їжа з олією, дозволено вино.
- Неділя, 16 березня: гаряча їжа з олією, дозволено вино.
- Понеділок, 17 березня: сухоїдіння.
- Вівторок, 18 березня: гаряча їжа без олії.
- Середа, 19 березня: сухоїдіння.
- Четвер, 20 березня: гаряча їжа без олії.
- П’ятниця, 21 березня: сухоїдіння.
- Субота, 22 березня: гаряча їжа з олією, дозволено вино.
- Неділя, 23 березня: гаряча їжа з олією, дозволено вино.
- Понеділок, 24 березня: сухоїдіння.
- Вівторок, 25 березня: гаряча їжа без олії.
- Середа, 26 березня: сухоїдіння.
- Четвер, 27 березня: гаряча їжа без олії.
- П’ятниця, 28 березня: сухоїдіння.
- Субота, 29 березня: гаряча їжа з олією, дозволено вино.
- Неділя, 30 березня: гаряча їжа з олією, дозволено вино.
- Понеділок, 31 березня: сухоїдіння.
- Вівторок, 1 квітня: гаряча їжа без олії.
- Середа, 2 квітня: сухоїдіння.
- Четвер, 3 квітня: гаряча їжа без олії.
- П’ятниця, 4 квітня: гаряча їжа без олії.
- Субота, 5 квітня: гаряча їжа з олією, дозволено вино.
- Неділя, 6 квітня: гаряча їжа з олією, дозволено вино.
- Понеділок, 7 квітня (Благовіщення): дозволена риба.
- Вівторок, 8 квітня: гаряча їжа без олії.
- Середа, 9 квітня: сухоїдіння.
- Четвер, 10 квітня: гаряча їжа без олії.
- П’ятниця, 11 квітня: сухоїдіння.
- Субота, 12 квітня (Лазарева субота): гаряча їжа з олією, дозволена ікра.
- Неділя, 13 квітня (Вербна неділя): гаряча їжа з олією, дозволена риба та вино.
- Понеділок, 14 квітня: сухоїдіння.
- Вівторок, 15 квітня: сухоїдіння.
- Середа, 16 квітня: сухоїдіння.
- Четвер, 17 квітня: гаряча їжа з олією, дозволене вино.
- П’ятниця, 18 квітня (Велика п’ятниця, Страсна П'ятниця): повне утримання від їжі або сухоїдіння.
- Субота, 19 квітня (Велика субота): сухоїдіння.
- 20 квітня – Великдень. Розговіння – Завершення Великого посту.
- Складіть меню – продумайте харчування на кожен етап посту, враховуючи дозволені продукти: овочі, фрукти, бобові, каші, горіхи, сухофрукти.
- Запасіться продуктами – заздалегідь купіть необхідні інгредієнти, щоб уникнути спокуси з’їсти заборонене.
- Пийте більше води – це допоможе підтримувати енергію та уникнути відчуття голоду.
- Врахуйте стан здоров’я – якщо є хронічні захворювання, варто проконсультуватися з лікарем щодо особливостей посту.
- Налаштуйтеся духовно – Великий піст передбачає не лише обмеження в їжі, а й очищення думок та серця.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами