Для приготування класичного італійського панеттоне вам необхідно запастись терпінням та часом (процес розтягнеться майже на два дні). А ще дуже важливо обрати правильне борошно. В Італії для цих цілей використовують Манітоба – борошно з високим вмістом (14,3%) білка (протеїнів). Саме ця характеристика впливає на якість випічки і на її здатність до підйому при багаторазовому замішуванні. Тому, купуючи борошно, зверніть увагу на те, щоб показник білка був максимально високий.
Отож, для приготування 4 порцій панеттоне вам знадобиться:
600 гр. пшеничного борошна
1 ч. л. солі
6 крупних яєць
220 гр. вершкового масла (м'якого)
Пакетик швидкодіючих сухих дріжджів
150 мл. + 3 ст.л. молока (підігрітого до 32-35 градусів)
120 гр. цукру
400 гр. цукатів та сухофруктів (родзинки, курага тощо)
120 гр. рому, коньяку чи лікеру
1. Звечора поріжте сухофрукти невеликими шматочками, залийте алкоголем та перемішайте. Після цього накрийте плівкою та залиште настоюватись всю ніч при кімнатній температурі. Зверніть увагу: цукати НЕ потрібно замочувати.
2. Наступний крок – залийте дріжджі теплим молоком та засипте у цю суміш 1 ст. л. цукру. Почекайте, щоб спінилось. Це займе хвилин 10-15.
3. Змішайте сіль, просіяне борошно та цукор (значно спростити собі життя можна використовуючи міксер). Далі сюди влийте молоко з дріжджами, і продовжуйте перемішувати масу на низьких обертах. Отримавши більш-менш однорідну консистенцію, можна додавати яйця та продовжувати замішування на середній швидкості міксера протягом 5-7 хвилин.
4. Не припиняючи процес перемішування, по чайній ложечці поступово вводьте м’яке вершкове масло. На цьому етапі тісто стане доволі еластичним та почне збиратися в грудку. Продовжуйте перемішувати масу ще хвилин 5.
5. Тісто перемістіть у змащену олією тарілку, накрийте плівкою та відправте в холодильник на ніч.
Зауважте: миска має бути більшою за об’єм тіста, бо воно подвоїться за цей час.
6. Зранку перекиньте сухофрукти у сито, щоб стекла уся зайва рідина. Розділіть їх на 4 частини.
7. Дістаньте тісто з холодильника та розділіть на чотири частини. Кожну з частинок руками(!) розтягніть до прямокутної форми і розподіліть сухофрукти і цукати по поверхні.
8. Далі – підігніть краї та згорніть усе в 4 рулети. Складіть кожен рулетик навпіл та акуратно помістіть у паперові форми.
Зважте: тісто підніметься в 2,5-3 рази.
9. Накрийте серветкою, щоб паски НЕ завітрились і залиште в теплому місці.
10. Через 2-2,5 години відправте панеттоне у розігріту до 175° духовку. Але перед тим, змастіть його обережно сумішшю 3 ст. л. молока з 1 яйцем.
11. Через 35-40 хв. страва буде готова.
12. Перед подачею – можна прикрасити улюбленою глазур’ю чи іншим декором.
Читайте ще: Більше спецій, менше солі: як правильно маринувати шашлик
Ще один варіант цікавої випічки до Паски – краффіни. Це щось середнє між маффіном та круасаном. Відома кондитера Ліза Глінська пропонує рецепт їх приготування.
Для приготування 6 невеликих краффінів вам потрібно підготувати:
Спершу слід підготувати опару. Для цього з'єднуємо дріжджі з 150 г борошна, перемішуємо (якщо ви обрали пресовані дріжджі, то їх слід розчинити у теплому молоці (не вище 40°С). У злегка тепле молоко додаємо 20 г цукру і борошно з дріжджами. Перемішуємо до однорідності. Опару накриваємо рушником та відправляємо у тепле місце.
Через деякий час можна вже переходити до основного процесу. Спершу змішайте яйця з цукром та сіллю. Потім додаємо цю суміш до опари.
У просіяне борошно додаємо розм'якшене вершкове масло, з’єднуємо з іншими інгредієнтами. Замішуємо тісто. Коли воно стане однорідним - перекладаємо все в миску, накриваємо рушником, прибираємо в тепле місце.
Через годину розділяємо тісто на шість рівних частин і формуємо з них кульки. Накриваємо їх харчовою плівкою.
Тим часом проціджуємо родзинки, зливаємо сироп**.
Наступний крок - розкачуємо тісто в прямокутник, розміром приблизно 30 на 40 см, завтовшки 3 мм. Промащуємо поверхню тіста розм'якшеним вершковим маслом та додаємо начинку (200 г синіх родзинок (чи інших сухофруктів), попередньо обсмажених та очищених горіхів, термостабільний шоколад чи сухий мак).
Випікаємо в формах при температурі 180 градусів протягом 30-35 хвилин. Декорувати краффіни можна цукровою пудрою.
**Приготування сиропу
Читайте наші новини в Instagram
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами