Шеф-кухарка з Ямайки Саманта Джордж пропонує свої ідеї, як зробити прісну їжу смачнішою. Наприклад, радить використовувати приправи не в кінці, а у процесі приготування страви, додавати свіжі інгредієнти і намагатися балансувати смаки – солодкого, кислого, гострого тощо. Спробуйте її методи і ви.
Частина з них корисні лише на етапі готування, та деякі підійдуть і для вже готових страв. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УП Життя.
Спробуйте готову страву і запитайте себе: якого з п’яти смаків бракує: солодкого, солоного, кислого, гіркого чи умамі?
Умамі має довший за інші післясмак та сприяє слиновиділенню. Він збалансовує основні чотири смаки.
Якщо хочете зробити страву:
- солодшою - додайте мед, трошки цукру або моркву. Солодкий смак пом’якшує гостроту;
- солонішою - сіль, просто сіль;
- кислішою - лимонний сік, оцет та йогурт. Кислий додає яскравості страві;
- гіркішою - зелень. Також можна грейпфрут, він додасть глибини – але не перестарайтеся;
- насиченішою (смак умамі) - посипте пармезаном, збризніть соєвим соусом або унагі.
Додати смаку умамі можуть також смажені чи сушені гриби (зокрема, перетерті на порошок, як приправа), томатна паста чи печені (смажені) помідори або глутамат натрію. Хоча цю харчову добавку демонізують, вона цілком може мати місце на вашій кулінарній полиці.
Додавайте сіль та спеції ще коли пасеруєте овочі або підрум’янюєте м’ясо. Це збереже смак продуктів. Регулюйте сіль і спеції під час приготування, куштуйте страву та додавайте, чого бракує: під час приготування їжа змінює смак, так ви зможете це врахувати.
Наші новини є у Facebook
Не нехтуйте готовими сумішами спецій: вони дуже доречні, якщо підходять до страви. Наприклад, хмелі сунелі добре доповнює страви зі свинини та яловичини, прованські трави - з курки, гарам масала збагатить смак страв із сочевицею.
Одні продукти потребують швидкої просмажки на високих температурах, інші - повільного та тривалого прогрівання.
Наприклад, суп варто варити на слабкому вогні: так смаки овочів розкриються краще.
Загалом на слабкому вогні можна приготувати тушковану чи томлену страву і створити ніжний, затишний каскад смаків. Однак це спосіб, який потребує часу.
Сильний вогонь використовуйте для швидкого підсмажування, карамелізації або хрусткої скоринки. Тут треба мало часу - але багато уваги. Чудово підходить для обсмажування стейка, створення пікантної скоринки або пасерування овочів. Обережно з підсмажуванням часнику: якщо перетримати і засмажити, може гірчити.
До речі, якщо нагріти приправи - вони краще розкриють свій смак. Злегка підсмажені горіхи, насіння (кунжутне, гарбузове чи соняшникове), спеції (кмин, коріандр, орегано тощо) будуть набагато ароматнішими і вдало доповнять салати, супи чи гарніри.
Ця порада чудово працює з різотто, підливами, рагу, супами або й просто як основа для варіння каші.
Візьміть суповий набір (курячий, яловичий, рибний тощо), цибулю, моркву, селеру та лавровий лист. Покладіть у каструлю, залийте водою та варіть на повільному вогні понад 4 години. Процідіть та розлийте по формочках для льоду (зручно у формі великих кубиків) і заморозьте.
Навіть найсмачніша страва може відчуватися прісною, якщо все має однакову консистенцію. Спробуйте таке:
- до крем-супів додати крутони, підсмажені горіхи чи свіжу моркву безпосередньо перед подачею. Буде приємно хрумтіти;
- якщо страві бракує ніжності - додайте вершки чи авокадо для кремової структури;
- додайте насіння льону, соняшника чи гарбуза до салату - окрім користі, отримаєте приємну різницю в текстурах.
Маринади справді працюють! Це простий спосіб покращити смак страви практично не дкладаючи зусиль - лише трохи часу. Замаринуйте жорстке м’ясо в йогурті - у страві воно буде соковите та ароматне. Качку витримайте у маринаді щонайменше 12 годин (а краще добу) і лиш тоді запікайте - це святкова страва, м’ясо матиме неймовірну структуру, колір і смак. Маринована цибуля в салаті окрім пікантності дасть приємну кислинку і втратить надмірну гостроту.
Ось як просто можна замаринувати курку перед приготуванням: візьміть 1/4 склянки солі, додайте 4 склянки води. Покладіть у цей розчин курку та витримайте в ньому від 30 хвилин до 2 годин. Промийте і готуйте як зазвичай. Курка буде соковита і ніжна.
Не нехтуйте красивою і ароматною подачею - це не примха, а остання яскрава нота у мелодії вашої страви. Свіжа зелень просто у тарілку перед подачею, кілька крапель оливкової олії, настояної з травами чи часником, лимонна цедра чи дрібка духмяного перцю - все це непомітно змінює страву на краще.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами