Любителі борошняного намагаються з'ясувати, який хліб корисніший - чорний чи білий, або якийсь іще. Адже хочеться не тільки насолоджуватися смаком їжі, а й отримувати з неї користь для здоров'я.
На щастя, здоба теж може бути поживною. Найціннішими вважаються ті види, що піддаються мінімальній обробці. Така випічка містить багато вітамінів, клітковини та повільних вуглеводів.
Добірку найкращих видів борошняного склав сайт Verywell Health. Дієтологи назвали сім різновидів випічки, яку можна включати в раціон навіть на дієті. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
Отримуйте новини в Telegram
Така здоба випікається з особливої основи, в якій зберігаються всі частини зерен, включно з висівками і зародком. На відміну від білого борошна, яке ретельно очищають, пророщене цільнозернове містить набагато більше поживних речовин і вітамінів, легше засвоюється і багате на корисні «повільні» вуглеводи.
Шукайте цей інгредієнт першим у складі. Цільнозернова випічка найбагатша на вітаміни, антиоксиданти та мінерали. Вона рекомендується діабетикам і людям із хронічними захворюваннями серця. Доведено її користь для імунітету.
Хліб на заквасці готується із застосуванням ферментації, а користь ферментованих продуктів загальновідома. Цей процес зменшує кількість фітинової кислоти та моносахаридів - речовин, які спричиняють здуття та підвищують рівень цукру в крові. Як показують дослідження, хлібна закваска корисна для профілактики діабету та хвороб серця.
Вівсяне борошно відоме багатим вітамінним складом. Випічка з нього уповільнює травлення і запобігає підвищенню показника інсуліну в крові. Дослідження, учасники якого довго їли низькокалорійний вівсяний хліб, показало зниження рівня холестерину у випробовуваних.
Їжте хліб із цільнозернового льону, якщо хочете отримувати багато клітковини, антиоксидантів і корисних жирів. Ці мікроелементи важливі для нормального кров'яного тиску. Також у насінні містяться сполуки лігнани, які покращують настрій і борються із запаленнями.
У питанні того, який хліб кращий - білий чи чорний, другий однозначно перемагає. Особливо якщо виготовлений із цільнозернового житнього борошна. Він краще насичує і сприяє розмноженню незамінних кишкових бактерій.
Хоча багато людей, роздумуючи, який хліб найкорисніший, називають безглютеновий, у рейтингу дієтологів він посідає останню сходинку. Для людей без алергії на глютен він не корисніший за звичайну білу булку. Така непереносимість є лише приблизно в 1% людей.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами