Подейкують, про її корисні властивості знали ще ацтеки. Сьогодні ж насіння чіа, які також називають іспанською шавлією, знаходяться на піку своєї популярності. Чому? Дієтологи стверджують, що цей суперфуд здатний очистити від токсинів, поліпшити роботу кишечника і навіть омолодити організм, передає style.nv.ua.
У наукових колах не настільки нахвалюють чіа. Щоправда визнають, що у нього є низка переваг для здоров'я:
1) чіа сприяє схудненню. Клітковина та рослинні жири, що містяться в насінні, здатні знижувати апетит.
2) порція чіа містить більше кальцію, ніж порція шпинату або броколі. Щоправда суперфуд поступається тим же молочним продуктам або тофу.
Читати ще: Чому пісні солодощі небезпечні?..
Що ж можна приготувати з чіа? Його додають практично в усі готові страви, включаючи салати, омлети, м'ясо, рибу, каші та смузі (тим самим підвищуючи поживну цінність). Можна також куштувати чіа з соком або йогуртом. Щоправда його необхідно попередньо замочувати - хвилин на 30-50. За цей час насіння в рази збільшується в об’ємі і стає желеподібним. Набряклим насінням часто замінюють яйця в тісті, роблячи суперфуд незамінним продуктом для веганів і тих, хто дотримується дієти або посту.
Варто зазначити, що чіа використовують, як в сирому вигляді, так і у вигляді борошна. Тому його можна використовувати у випічці. А ще це чудова альтернатива крохмалю та іншим популярним, але не дуже корисним загусникам для соусів, киселів і навіть супів.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами