Солодощі можуть бути частиною здорового раціону, якщо підходити до їх споживання обдумано. Про це пише МА АСС з посиланням на УНН. Нутриціологиня Тетяна Герасименко пояснила, як правильно вибирати солодке та уникати шкоди для здоров’я.
«Споживання солодощів у великих кількостях сповільнює метаболізм, адже вони викликають швидкий викид глюкози в крові, що з часом може призвести до інсулінорезистентності (стану, коли організм втрачає чутливість до інсуліну, через що рівень глюкози в крові підвищується, а обмін речовин порушується) і, як наслідок, набору ваги. Крім того, солодощі можуть погіршувати стан шкіри (високий рівень цукру в крові руйнує в першу чергу основний білок звʼязок та мʼязів - колаген) - шкіра втрачає пружність, еластичність, зʼявляється гіперпігментація, темні кола під очима, зʼявляються висипання на тілі та обличчі тощо», - каже нутриціологиня.
Дивіться нас на YouTube
Нутріціологиня розповідає, що солодощі знижують імунітет - для засвоєння цукру потрібен вітамін В1 (тіамін), тому щоб засвоїти глюкозу організм позбавляє органи та системи вітамінів групи В.
Перш за все, потрібно навчитись читати етикетки, звертати увагу на те, які підсолоджувачі додані, звертати увагу на кількість вуглеводів і позначку «в т.ч. цукри», тому що може бути яскрава обгортка з написом «без цукру», а на звороті у складі буде шалена кількість цукру.Тетяна розповідає, що у сучасному світі, де на кожному кроці можна зустріти продукти з низьким вмістом цукру, важливо знати які підсолоджувачі корисні для здоровʼя, а які можуть заподіяти шкоди.
Вона зазначає, що є основні правила, як їсти солодощі:
-Вживайте солодке після основного повноцінного прийому їжі, коли ви ситі, організм буде менш схильний до переїдання, рівень цукру буде вже більш менш стабільним, тому буде легше контролювати себе;
-Не замінюйте основні страви солодощами, споживайте як доповнення до основної страви або як перекус;
-Контролюйте порції, замість цілої плитки шоколаду вживайте 1-2 шматочки;
-Обирайте корисні альтернативи. Читайте склад, звертайте увагу на інгредієнти, уникайте солодощів з великою кількістю трансжирів та доданого цукру;
-Не споживайте солодке на голодний шлунок, вживання солодкого натще провокує різкий підйом рівня глюкози в крові, після якого він швидко знижується, що призводить до відчуття голоду та бажання їсти більше;
-Плануйте солодке, як частину вашого раціону, визначайте скільки солодкого ви можете собі дозволити зʼїсти сьогодні чи за тиждень і стежте за тим, щоб не перевищувати ці межі.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами