Кабачок - універсальний і смачний літній овоч, який продовжує стрімко завойовувати свою популярність. І не просто так, адже він приносить масу користі для організму: від здоров'я серця і зору до поліпшення травлення, пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
Кабачок багатий на харчові волокна, особливо в шкірці, що сприяє здоровому травленню. Клітковина збільшує об'єм випорожнень і покращує регулярність дефекації, підтримуючи здоров'я кишківника.
«Клітковина і вода в кабачку допомагають пом'якшити випорожнення і запобігають закрепам, а також живлять корисні кишкові бактерії», - зазначає магістр наук, дієтолог Саманта Девіто.
Отримуйте новини в Telegram
Кабачок на 95% складається з води, що робить його чудовим способом зволоження організму, особливо влітку. «Цей смачний овоч допомагає запобігти зневодненню, особливо в теплу пору року», - пояснює зареєстрована дієтологиня і ліцензована нутриціоністка Аманда Годман.
Гідратація важлива для підтримки рівня енергії, терморегуляції та функціонування всіх систем організму.
Кабачки багаті на антиоксиданти, які захищають клітини від руйнівного впливу вільних радикалів. Ці радикали утворюються як унаслідок природних процесів в організмі, так і через зовнішні чинники - забруднення повітря, куріння або погане харчування.
«Кабачок містить антиоксиданти, такі як вітамін С і бета-каротин, які зменшують запалення і зміцнюють імунітет», - каже доктор філософії, дієтолог Ліза Янг.
Включення продуктів з антиоксидантами в раціон може знизити ризик серцево-судинних захворювань і деяких видів раку.
Цей скромний овоч має потужний серцево-судинний ефект завдяки високому вмісту калію і низькому рівню натрію.
Кабачок - це джерело користі для серця: він багатий на калій і клітковину, а значить допомагає регулювати тиск і захищає серцево-судинну систему.
Антиоксиданти в кабачку благотворно впливають і на зір.
«Один середній кабачок містить близько 4160 мкг лютеїну і зеаксантину - каротиноїдів, необхідних для здоров'я очей. Вони накопичуються в сітківці та зменшують пошкодження, спричинені віковою дегенерацією жовтої плями», - пояснює зареєстрований дієтолог-нутриціолог Емі Браунштейн.
Для більшості людей кабачки безпечні, але є деякі нюанси:
- Кабачок належить до родини гарбузових - як і огірки, гарбузи та патисони. Людям з алергією на ці овочі слід уникати кабачків.
- У кабачках містяться кукурбітацини - сполуки, які за високої концентрації надають гіркоти. Гіркий смак - привід не їсти овоч, оскільки він може спричинити розлади травлення.
- Якщо ви приймаєте діуретики або препарати, що впливають на рівень калію, порадьтеся з лікарем: через вміст калію кабачок може вплинути на дію ліків.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами