Попри те, що у холодному кліматі восени та взимку може бути складно знайти свіжі фрукти, ви, швидше за все, помічали, що у місцевих продуктових магазинах зʼявилася хурма. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
Загалом існує кілька сортів хурми, зокрема Фую, Хачія та Какі. Попри те, що їхні сезонні періоди дещо відрізняються, загалом пік сезону хурми припадає на період з жовтня по січень.
«Хурма є досить універсальним продуктом, оскільки має солодкий, медовий смак. Її можна їсти сирою, як яблука чи груші, сушеними або вареними», - розповіла Саманта М. Куган, магістр наук, зареєстрований дієтолог, директор навчальної програми з харчування та дієтології та старший викладач Університету Невади в Лас-Вегасі.
Як наголосила Куган, хурма багата на клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти, завдяки чому вона є дуже корисною для здоровʼя. Завдяки антиоксидантним властивостям хурми, вона може допомогти зменшити запалення.
Хурма також містить фолати, які можуть відігравати роль у зниженні ризику серцевих захворювань.
«Вона також містить фітохімічні речовини, які є корисними для серця», - зауважила Джоан Салдж Блейк, RDN, дієтолог і професор харчування в Бостонському університеті.
Крім того, хурма містить корисні для серця мінерали, а саме калій та марганець, які допомагають регулювати артеріальний тиск. Також клітковина в хурмі може позитивно впливати на здоровʼя серця, допомагаючи знизити рівень холестерину ЛПНЩ, зазначила Куган.
«Клітковина зв'язується з жирами і жовчними солями, виводячи їх з кровотоку. Крім того, клітковина необхідна для регулювання рівня цукру в крові», - додала дієтолог.
За словами Куган, клітковина також потрібна для правильного травлення, адже допомагає підтримувати регулярність випорожнень, забезпечує відчуття ситості та уповільнює травлення вуглеводів, утворюючи гелеподібну речовину, яка уповільнює всмоктування глюкози у кровотік. Тому клітковина підтримує як і правильне травлення, так і здоровʼя серця.
«Більшість дорослих американців не споживають достатньої кількості клітковини, тому хурма - це солодкий спосіб додати її до свого раціону», - додала Блейк.
Наші новини є у Facebook
Цей фрукт має високий вміст води, а деякі дослідження показують, що він може досягти 80,3%.
«Високий вміст води в поєднанні з мінералами, електролітами та клітковиною, які вони містять, роблять регулярне вживання хурми чудовим способом підтримувати достатній рівень гідратації», - підкреслюють у матеріалі.
Куган каже, що багато поживних речовин, які містяться у хурмі, сприяють психічному здоровʼю та здоровʼю мозку. До них належать фолати та магній для психічного здоровʼя, а також тіамін (B1) для здоровʼя мозку.
Крім того, дослідження показують, що антиоксиданти у хурмі можуть захищати когнітивні функції. Також фолати сприяють виробленню ериртроцитів, а магнй підтримує здоровʼя кісток.
Водночас хурма містить фосфор, який сприяє роботі нервової системи та клітин, а також здоровʼю кісток та зубів, запевнила Куган.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами