Більшість господинь час від часу використовують фольгу для запікання. Проте цього робити не варто, радить Ірина Парфьонова, лікар-гастроентеролог.
«У фользі міститься алюміній, що є дуже шкідливим для нашого здоров’я. Зокрема, цей важкий метал може стати причиною хвороби Альцгеймера. Також алюміній накопичується у кістках, витісняючи кальцій, - пояснює лікарка. – Якщо ви регулярно запікаєте страви у фользі, від цього найбільше потерпає дихальна система: вона стає сприйнятливішою до респіраторних захворювань, а в гіршому випадку – може розвинутися фіброз легень».
Алюміній з фольги надходить в організм непомітно. Ірина Парфьонова пояснює: при високій температурі нагрівання шматочки фольги розтріскуються і відшаровуються. Вони настільки крихітні, що людина їх не помічає і з’їдає разом із стравою, яка була запечена у фользі.
«Вчені з університету Анадоли вияви, що в червоному м’ясі, приготованому в фользі, вміст алюмінію збільшується з 89% до 378%!» – зазначає лікарка.
Читайте також: Як зменшити споживання цукру в щоденному раціоні: 5 дієвих порад
Водночас, як зазначає лікарка, у 2020 році було проведено дослідження, яке не показало токсичного впливу через використання фольги, оскільки вміст алюмінію там невеликий. Тож лікарка каже - якщо запікати їжу у фользі нечасто, то це не є небезпечно.
Ірина Парфьонова дає 3 поради:
- мінімізуйте використання фольги для запікання;
- у фольгу можна загортати холодні продукти. Але ще краще користуватися контейнерами зі скла;
- ні в якому разі не використовуйте фольгу для зберігання спецій, томатів, цитрусових та інших кислих продуктів.
«Замініть на кухні фольгу харчовим пергаментом або рукавом для запікання. Вони виготовлені зі спеціального харчового матеріалу - поліетилентерефталату. Ця речовина вже не раз піддавалася лабораторним дослідженням і вважається безпечною для людини. Навіть при термічній обробці плівка не утворює токсинів чи інших шкідливих речовин», - зазначає гастроентеролог.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами