Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України зареєструвало перший товар, який має позначку географічного зазначення. Ним стала «гуцульська овеча бриндзя», повідомляє Громадське з посиланням на інформаційно-аналітичний портал агропромислового комплексу України.
«Гуцульська овеча бриндзя» - це перше українське географічне зазначення, що відповідає всім європейським вимогам до реєстрації і має право на визнання в ЄС. Заявку на реєстрацію географічного зазначення було подано громадською спілкою «Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів» до Мінекономіки 19 грудня 2018 року», - йдеться у повідомленні.
Географічне зазначення - це назва продукту, який виробляється на конкретній території. Такими зазначеннями є, наприклад, коньяк, шампанське, сир фета тощо. В Україні, окрім бриндзі, такими зазначеннями можуть стати мелітопольські черешні.
Раніше Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє запроваджувати в Україні власні географічні зазначення. Президент Зеленський підписав його 9 жовтня 2019 року.
Читайте також: Доки Україна зволікає з географічною реєстрацією продуктів, сусідні держави сертифікують горілку, пироги та вареники
Зазначимо, що «гуцульська овеча бриндзя» - це сир, що виготовляється з овечого молока на полонинах Карпат в регіоні Івано-Франківської, Закарпатської та частково Чернівецької областей. Традиції виготовлення продукту беруть свій початок ще з 15 століття.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами