Зазначається, що за останні 3 роки до повномасштабного вторгнення рф до України простежувалося поступове зниження позитивного ставлення до росії, однак навіть попри декілька місяців поспіль ескалації біля кордонів України 34% населення України на початку лютого все ж добре ставилися до росії.

«Зараз уже лише 2% громадян добре ставляться до росії, у той час, як 92% – погано. Утім, важливо розуміти, що 2% – це близько 500 000 осіб, тобто достатньо істотна кількість в абсолютному вимірі все одно зберігає попри очевидні факти позитивне ставлення до агресора», - зазначили соціологи.

Дивіться нас на YouTube

Фахівці наголосили, що крім цих даних, важливо бачити зміни на індивідуальному рівні.  Зокрема, у рамках методичного експерименту КМІС повторно опитав 513 респондентів-учасників опитування, проведеного на початку лютого - ще до повномасштабного вторгнення. 

«Для цих респондентів ми знали, яким було їхнє ставлення до росії на початку лютого, а зараз повторили те саме запитання... Серед тих, хто мав і раніше погане ставлення до росії, 97% продовжують його мати (хоча 3% зараз обрали варіант «важко сказати»)», - йдеться у результатах опитування. 

Крім того, зазначається, що кардинальною є зміна поглядів тих, хто мав добре ставлення до росії і тих, хто мав невизначене ставлення до неї. 

Отримуйте новини в Telegram