Так, за розрахунками фахівців різдвяне меню зі страв, які є традиційними для такого столу середньостатистичної родини: кутя та узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні, – обійдуться в розрахунку на середньостатистичну родину близько 1374 грн,
Зокрема, приготування пшеничної куті (950 г продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 213,37 грн і стане другою за вартістю стравою на святковому столі.
Найдорожчими інгредієнтами страви в цьому році стали: мак – 72,50 грн за 200 г, волоські чищені горіхи – 68,80 грн, а також родзинки – 24,99 грн за 100 г відповідно. Основна складова куті – крупа пшенична з твердої пшениці – коштуватиме 26,90 грн за 400 г, а за мед заплатимо ще 18,70 грн за 100 г.
Наші новини є у Facebook
Традиційний для українського столу узвар із сушених яблук, груш і чорносливу коштуватиме 118,00 грн (600 г на 2 л води), який стане третім найдорожчим елементом вечері.
Смажена риба залишається найдорожчою стравою і цьогоріч, а її ціна становитиме 346,02 грн (за 2 кг живого коропа - 339 грн, а за 200 г борошна – 7,02 грн).
За пісний борщ (2,53 кг продуктів на 2 л) треба буде віддати 107,79 грн. Найдорожчою складовою стане квасоля біла суха (300 г) – 51,50 грн.
Щодо овочевої складової страви, то відносно тогорічного свята, вона здешевшала. Зокрема, за 362 г картоплі доведеться заплатити 5,39 грн, за капусту (300 г) – 3,08 грн, цибулю (100 г) – 0,74 грн, моркву (400 г) – 4,36 грн та буряк (800 г) – 7,78 грн. Крім того, необхідно буде додати по 70-75 г помідорів – 8,67 грн та томатної пасти – 11,82 грн.
За салат «Вінегрет» (1,73 кг продуктів) українці віддадуть 49,77 грн, а найдорожчими стануть бочкові солоні огірки – 26,80 грн за 200 г.
Традиційно на різдвяний стіл кладуть і пісні вареники. Так, за вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) потрібно буде заплатити 32,83 грн, з капустою (1,48 кг продуктів) – 32,03 грн, а з вишнею – 87,83 грн (за 810 г продуктів).
Розрахунок вартості різдвяного столу 2025 року зроблений Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» на основі даних Мінфіну, який проводить щоденний моніторинг цін на першорядні продукти харчування у продуктових супермаркетах Auchan, Megamarket, Metro, Novus станом на 4 грудня 2025 року.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами
