Цієї осені горіхи від населення на ринках приймають істотно дорожче, ніж торік. Підвищені ціни закупівлі пов'язані здебільшого із впливом заморозків на дерева навесні.
Доцентка кафедри товарознавства та біотехнології Університету економіки та торгівлі Наталія Офіленко розповіла, що причиною такої ситуації став менший врожай. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на 24 канал.
«У нас заморозки були локальні. Тому врожайність трішки менша, ніж, наприклад, у східних регіонах, де заморозків узагалі не було»,
– уточнила вона.
Місцеві мешканці, які здають горіхи, підтверджують, що врожай цього року скоротився у кілька разів. На полтавських ринках приймають цілі та лущені горіхи з середини жовтня. Залежно від якості товару кілограм нелущених горіхів можна продати за 20-30 гривень, а кілограм лущених коштуватиме до 200 гривень.
Отримуйте новини в Telegram
«По цінах ми зазвичай стартували від 10 гривень, коли мокрий, вологий. Стартували завжди з 10-15 гривень, потихеньку піднімали ціну. Цього року стартували з 20 гривень. Дуже дорого. А дуже хороший горіх – середня ціна 25 гривень. Наприклад, горіх ідеальної якості до 30 гривень коштує. Гарно і лущиться, і середина хороша. З нього ядро, наприклад, коштує 200 гривень. Якщо він білий, хороший», – розповів перепродувач волоських горіхів Раджі Мамішев.
Наталія Офіленко зазначила, що протягом останніх років ціна на волоський горіх зменшилась майже на 20%. Це залежить від умов експорту під час війни. Нині близько 58% виробництва волоського горіха йде за кордон: «Це країни Євросоюзу. Найбільше у нас купують Туреччина, Франція та Румунія».
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами