У Центрі громадського здоров'я повідомили, що за темпом поширення онкологічних захворювань Україна посідає друге місце серед європейських країни. Наразі на обліку в Україні майже 1 млн людей з онкологічною патологією, які успішно пройшли лікування і знаходяться в стані ремісії. З кожним роком збільшується кількість людей, які повертаються до нормального життя після лікування онкологічного захворювання, пише ІА АСС.
7 червня — Міжнародний день людей, які перехворіли на рак. У тих, хто поборов онкозахворювання є високий ризик розвитку ще одного злоякісного новоутворення, серцево-судинних захворювань, діабету і остеопорозу.
Наші новини є у Facebook
Щоб покращити реакцію організму на лікування, пришвидшити одужання, знизити ризик рецидиву і покращити якість життя, слід дотримуватися правил здорового харчуванню, фізичної активності та уважно слідкувати за станом здоров’я.
- Регулярно та відверто спілкуйтесь із лікарем. Після завершення лікування, пацієнти часто бояться, що рак може повернутися (рецидив). Для того щоб побороти страх і мати відчуття контролю над рецидивом, потрібно дотримуватись усіх рекомендацій лікаря та прислухатись до організму.
- Обов’язково повідомляйте лікаря, якщо у вас з’явились нові симптоми, турбує біль, втома чи безсоння. Повідомте про ліки, вітаміни або трави, які приймаєте. Дотримуйтесь інструкцій щодо планових обстежень. Це допоможе виявити ранні ознаки нового або того ж раку, попередити інші супутні захворювання.
Читайте також: Впливовий АССпект: Ілля Тащук – про лікування раку та зарплату онкологів (ВІДЕО)
- Фізична активність. Збереження фізичної активності може покращити результати лікування та знизити ризик рецидиву раку молочної залози, товстої кишки і ендометрію (слизової оболонку матки). Важливо попередньо проконсультуватись із лікарем і поступово збільшувати активність.
- Правильне харчування. Надмірна вага збільшує ризик рецидиву. Проконсультуйтесь з лікарем щодо продуктів, які слід їсти. Експерти рекомендують: фрукти, овочі та цільні зерна. Уникайте продуктів із високим ступенем переробки та червоного м'яса. Обмежте споживання фаст-фудів та іншої їжі із високим вмістом жиру, крохмалю або цукру.
Не використовуйте біологічно активні добавки для профілактики раку.
- Відмовтеся від шкідливих звичок. За даними ВООЗ, щорічно у світі 22% онкохворих помирають від раку, який виник внаслідок куріння. Відмовившись від куріння, можна зменшити ризик розвитку раку на 70%.
- Вживання алкоголю може підвищити рівень естрогену в крові, що теоретично може збільшити ризик рецидиву.
- Контролюйте час проведення на сонці. Ультрафіолетове випромінювання найбільш інтенсивне з 10-ї ранку до 16-ї дня. Щодня використовуйте сонцезахисний крем SPF із рівнем захисту не менше 30.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами