Відповідні зміни містяться у новому ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці і дороги населених пунктів», що встановлює вимоги на проектування та будівництво вулиць і доріг міських і сільських населених пунктів. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

Читайте також:  3400 грн за перевищення швидкості: нові штрафи за порушення ПДР

“Сьогодні хаотичне паркування автомобілів значно ускладнює дорожній рух, спричиняє додаткові затори і найважливіше — створює небезпеку та незручності для руху пішоходів. Тому норма щодо заборони розміщення автостоянок тимчасового зберігання, зокрема, на тротуарах, стала однією зі змін при оновленні ДБН щодо вулиць і доріг. Це сприятиме підвищенню безпеки у пішохідних зонах та мінімізації можливих аварій за участю пішоходів”, — сказав він.

Згідно з новим ДБН, не допускається проектування тимчасових автостоянок:
— на тротуарах;
— уздовж проїзних частин магістралей загальноміського значення безперервного руху;
— уздовж проїзних частин магістралей загальноміського значення регульованого руху і магістралей районного значення у випадку, коли коефіцієнт використання пропускної здатності наближається до 1 та при виділенні на цих магістралях окремих смуг для руху маршрутного транспорту.

В Україні заборонять парковку на тротуарах та вздовж доріг

Оновлені державні будівельні норми поширюватимуться на проектування нових і реконструкцію існуючих вулиць та доріг. Фактичні порушення паркування під час експлуатації доріг регулюватимуться відповідно до новоприйнятого Закону України від 21.12.2017 № 2262-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів”, що вступає в силу 27 вересня 2018 року.

Новий проект ДБН щодо вулиць і доріг розроблений на заміну аналогічного ДБН 2001 року, вже затверджений і буде опублікований найближчим часом.