Від п'ятниці, 7 квітня, жителі усіх країн-членів ЄС при перетині зовнішніх кордонів Союзу, і з Україною теж, будуть піддаватися ретельнішій перевірці, ніж раніше. Тож варто очікувати на збільшення часу очікування на кордоні. Про це "Укрінформу" повідомила речник Прикордонної служби Польщі Агнешка Голіас.

"Зміни у прикордонному кодексі Шенгену накладають на всі країни-члени обов'язок ретельно перевіряти усі особи, які приїжджають до ЄС, або виїжджають звідти. Зміни є реакцією ЄС на подальшу загрозу скоєння терактів", – цитує видання слова Голіас.

Вона пояснила, що раніше громадяни Євросоюзу мали привілей – проходили на зовнішніх кордонах лише мінімальний контроль, а ретельна перевірка застосовувалася лише в окремих випадках.

"Громадяни ЄС мали привілей мінімального контролю, в рамках якого відбувалася ідентифікація особи і перевірка чи документ не підроблено. Відтепер усі громадяни ЄС будуть ретельно перевірятися, так само як громадяни третіх країн", – зазначила Голіас та наголосила, що для громадян третіх країн, зокрема і України, перевірка на кордоні залишиться такою ж, "оскільки вона й без того є досить детальною".

Відповідно до оцінок Польщі, приблизно 10% від усіх громадян, які перетинають зовнішній кордон ЄС, роблять це на польсько-українській ділянці. Зміни до прикордонного кодексу Шенгену раніше внесли Європарламент і Рада ЄС.