У Європарламенті попередньо схвалили безвіз для України.

Комітет Європарламенту із громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ затвердив проект законодавчої резолюції про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги.

Питання підтримала переважна більшість депутатів комітету (39 – "за" та 4 – "проти" та один утримався) на засіданні у четвер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

Далі, за процедурою, проект рішення про скасування візового режиму для України законодавчий орган ЄС остаточно проголосує на пленарному засіданні 5 квітня.

Після затвердження Радою ЄС у травні безвіз для українських громадян набуде чинності на 21 день після опублікування, що станеться у червні.
Безвізовий режим діятиме з країнами-членами Євросоюзу, за винятком Великої Британії та Ірландії.

Нагадаємо, комітет з цивільних свобод, юстиції та внутрішніх справ Європейського парламенту у четвер, 9 березня, голосував за проект законодавчої резолюції про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги. Раніше документ погодили в рамках міжінституційних переговорів. Відповідне питання внесене на порядок денний сьогоднішнього засідання Комітету, передає УНІАН.

Відповідно до положень документу, доповідач Марія Габріель зробить презентацію щодо "стану тріалогу" (переговори між ЄП, Радою ЄС та Мальтійським головуванням у ЄС щодо надання Україні безвізу), після чого заплановане електронне голосування. Зазначимо, що у порядку денному воно записано як "можливе".

Текст документу, погоджений за результатами тріалогу, прописаний у листі генерального секретаріату Ради ЄС від 3 березня. Він має назву "Пропозиції для нормативного акту Європейського парламенту та поправки до акту Ради N539/2001 зі списком третіх країн, громадяни яких повинні мати візу для перетину зовнішніх кордонів, та тих, громадяни яких від цієї вимоги звільнені (Україна)".

Відповідний лист уже надіслали на ім'я президента Комітету Клода Моралеса від головуючої в Комітеті постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) Марлен Боннічі. У листі вона пише, що після неформальної зустрічі представників трьох інституцій COREPER погодив проект компромісного тексту.

Саме тому посол підтверджує, що у разі ухвалення Європарламентом цього документу у першому читанні, Рада таку позицію підтвердить, і буде ухвалений акт відповідно до позиції ЄП.

Наразі євродепутатам пропонують ухвалити наступне рішення: "У додатку I (список країн, на які розповсюджується візовий режим) посилання на Україну видалити, у додатку II (список країн з безвізовим режимом) посилання на Україну вставити. Акт набуде чинності на двадцятий день після публікації в офіційному журналі".

Нагадаємо, 2 лютого посли Євросоюзу затвердили текст угоди щодо надання Україні безвізу. А вже 3 березня Президент Петро Порошенко повідомив, що Рада ЄС дала "зелене світло" на завершальний етап безвізового режиму.

Крім того, у Раді Євросоюзу запевнили, що українці зможуть подорожувати до країн ЄС без віз у червні 2017 року.