Санкції перетворили росію на вигнанця

Те, що росія не розрахувалася з іноземними кредиторами до 27 червня, є ознакою швидкої трансформації країни в економічного, фінансового та політичного вигнанця. З початку березня продажі національних єврооблігацій країни-агресорки перебувають на проблемних рівнях, валютні резерви центрального банку залишаються замороженими, а найбільші банки відірвані від світової фінансової системи.

Проте враховуючи шкоду, яку вже завдано російській економіці та ринкам, цей дефолт є дещо символічним, адже він має мале значення для росіян, які стикнулися з інфляцією та найгіршим економічним скороченням за останні роки.

Медіа агентство АСС є в Instagram

У росії не збираються оголошувати дефолт, мовляв, країна має гроші, щоб заплатити за всіма рахунками. Минулого тижня там оголосили, що перейдуть на обслуговування свого непогашеного суверенного боргу в розмірі 40 мільярдів доларів у рублях, критикуючи «форс-мажорну» ситуацію, яку «штучно створив Захід».

«Це дуже, дуже рідкісна річ, коли інший уряд змушує країну, яка має гроші, до дефолту. Це буде одним із великих переломних дефолтів в історії», – зауважив аналітик Loomis Sayles & Company LP. Хасан Малік.

Після закінчення кінцевого терміну виплат за облігаціями фокус зміщується на те, що інвестори повинні робити далі. Вони можуть не реагувати негайно та вирішити стежити за ходом війни, сподіваючись, що санкції проти росії пом'якшать.

Отримуйте новини в Telegram