4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком
Рак — це загальне позначення більш ніж 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Одним із характерних ознак раку є швидке утворення аномальних клітин, які проростають за межі своїх звичайних кордонів. Цей процес називається метастазом. Метастази є основною причиною смерті від раку.

Проте при виявленні ракової пухлини на ранніх стадіях можливе успішне лікування. Більше того, до 40% випадків захворювання на рак можна запобігти, уникаючи контакту з такими відомими канцерогенами, як тютюновий дим.

4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком

Читати ще: Вберегтися від раку: які обстеження і у якому віці треба проходити чоловікам та жінкам.

Щорічно більшість випадків смерті відбувається від раку легенів, шлунка, печінки, товстої кишки та молочної залози. Третина випадків смерті викликана п'ятьма основними факторами ризику, які пов'язані з поведінкою і харчуванням — це недостатнє вживання в їжу фруктів і овочів, вживання тютюну і алкоголю.

До речі, куріння найбільш значний фактор ризику розвитку раку, який призводить до 22% глобальних випадків смерті від раку і до 71% глобальних випадків смерті від раку легенів. Інфекції, що викликають рак, такі як HBV/HCV і HPV, призводять до 20% випадків смерті від раку в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, променева терапія необхідна приблизно 70% онкологічних хворих. У середньому лише 30% пацієнтів отримують необхідну для підтримки життя променеву терапію.

Варто відзначити, що щорічно, починаючи з 2008 року, Всесвітній день боротьби проти раку проходить під певною темою. В 2016-2018 роках цей День відзначали під гаслом «Ми можемо. Я можу». Тема 2019 року: «Я є і буду». 4 лютого людям пропонують зробити колективні або індивідуальні заходи з полегшення тягаря раку.