За останні 10 років на Буковині зареєстрували 47 випадків отруєння грибами, у результаті яких постраждали 77 осіб, із них 9 дітей. Ще троє людей загинули: у 2006-му, у 2008-му та у 2013-му роках.
Нагадаємо, у листопаді 2016-го року двоє людей у Кіцманському районі отруїлися грибами.
На щастя, від початку 2017-го року випадків отруєння "рослинним м'ясом" на Буковині не було. Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України повідомляє, що сьогодні триває розпал грибного сезону, а тому необхідно пам'ятати про те, що робити, аби не стати жертвою грибного отруєння:
— Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
— Не збирати невідомі, старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забруднених територіях. Під час посухи гриби краще не брати взагалі.
— Ретельно перевіряти зібрані гриби перед початком приготування.
— Не вживати сирих грибів.
— Відібрані гриби спочатку необхідно промити декілька разів (не менше трьох) та відварити у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
— Готові страви з грибів зберігати у холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
— Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми.
— Ніколи не застосовувати «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.
Читайте також: Як збирати гриби: 7 лайфхаків.
Довідково:
Ознаки отруєння грибами: загальна інтоксикація організму, головний біль, біль у животі, нудота, запаморочення, кволість, блювота, пронос (нерідко з кров'ю), іноді — втрата свідомості.
Інші новини: У Карпатах виявили унікальний червонокнижний гриб.
Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили вказані ознаки отруєння у себе чи своїх близьких, негайно викликайте бригаду швидкої медичної допомоги. До її приїзду промийте шлунок слабким соляним розчином. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я. Варто пам’ятати, що усі члени родини, які вживали гриби навіть в незначній кількості і на момент прибуття лікаря не мають ознак отруєння, все одно підлягають госпіталізації – ці ознаки можуть виникати через дві-три доби.
При отруєнні грибами уникайте самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами