Молоді овочі, перші фрукти й свіжа зелень – «нітратний» травень розпочинає свій сезон. На ринках Чернівців з’явилась молода городина. Перші помідори, огірки, капуста, редис, цибуля, кріп, петрушка – справжній салатний мікс – джерело мікроелементів та вітамінів, пише Медіа агентство АСС з посиланням на ГУ Держпродспоживслужби у Чернівецькій області.
Отримуйте новини в Telegram
Хіт продажу – безумовно, апетитна і соковита полуниця. На початку травня на ринках буковинцям пропонують переважно «імпортні» ягоди. Її вартість сягає більше як 300 грн за кілограм.
На зміну завезеній та тепличній полуниці прийде місцева, домашня. Переважно у Чернівці її везуть з Хотинського, Сокирянського та Новоселицького районів.
Купуючи «живі вітаміни» ми забуваємо про небезпеку, яку вони в собі містять, кажуть фахівці. Це нітрати й пестициди. На безпечність цього фрукту впливають умови зростання та використання добрив.
Нітрати – солі азотної кислоти. Первинним їх джерелом для овочів і фруктів є земля. Рослини мають здатність поглинати з насиченого добривами ґрунту надмірну кількість сполук азоту, більше за необхідну. Існують допустимі норми нітратів в овочах, фруктах та зелені, з урахуванням безпечності для організму людини.
Усі рослинні продукти поділяються на три групи: низько -, середньо – та високонітратні. До високонітратних рослин (700-2000 мг/кг) належать коренеплоди (буряк, морква, редька, редис) і городня зелень (салат, петрушка, шпинат, селера); до середньонітратних (180-700 мг/кг) – томати, баклажани, картопля, цибуля, часник, огірки, цвітна капуста; до низьконітратних (180 мг/кг) – фрукти та ягоди.
Так у квітні на ринках Чернівецької області спеціалісти державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи вилучали овочі та фрукти. Серед основних причин – органолептика, торгівля з землі та, безумовно, нітрати.
Лідером серед вилучених овочів все ще лишається буряк і редис, не відстає і молода капуста та картопля.
Фахівці наголошують, що перед вживанням овочі, фрукти та зелень необхідно добре мити, навіть, якщо вони чисті. Кращий спосіб зменшити кількість нітратів – замочування у воді. Для полуниці достатньо і 10 хвилин.
Читайте також всі новини Чернівців.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами