Лідер сезонного вилучення продуктів з ринків та крамниць - молоді овочі, повідомив Інформаційному агентству АСС Олександр Александрюк, керівник ГУ Держпродспоживслужби у Чернівецькій області.
- Капуста, редис, помідори, огірки, свіжа зелень – сьогодні вони можуть бути не лише корисними, але й небезпечними. Перевищення кількості нітратів - характерний сезонний недолік цих продуктів. Спеціалістами Держпродспоживслужби області на старті сезону не допущено до реалізації більше 2000 кілограмів овочів. Серед причин вилучення – здебільшого перевищення вмісту нітратів.
Звертаємо увагу на борщовий набір. В домашніх коморах вже закінчився червоний буряк. Тому ми спішимо на ринки, щоб придбати бурячок, моркву, капусту, тощо. А між іншим, з початку сезону, березень – квітень, за результатами лабораторних досліджень на вміст нітратів перевищення у цих овочах сягає вдвічі. Так при нормі 1400 мг/кг нітратів в буряку сьогодні цей показник становить 2800 мг/кг. Що стосується редису, де норма нітратів 1200 мг/кг перевищення сягає 3087 мг/кг, - сказав чиновник.
Цього місяця на ринках області лікарями-ветсанекспертами вилучено з реалізації майже 10 кілограмів оселедця, ураженого анізакідами. Такі гельмінти небезпечні для людини, адже є причиною паразитарної патології під назвою «анізакідоз». Живі личинки цих нематод мають токсигенні та алергічні властивості.
Читати ще: Чернівчан попереджають про рибу з глистами на прилавках місцевих магазинів
Продовжують вилучаються продукти без маркування державною мовою. Відсутність документів, рослинна олія в тарі повторного використання (186л), домашня ковбаса (124 кг), молоко в петпляшках та молочна продукція з надмірно високою кислотністю (330 кг), курячі яйця з пошкодженою шкаралупою та відсутнім відповідним маркуванням (446 кг) – основні причини недопущення у квітні. Загальний об’єм небезпечної продукції у квітні склав майже 3000 кг.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами
http://aaa-rehab.com
Jamesmum