ЩЕДРА КУТЯ
З давніх-давен на Маланку прийнято накривати пишний стіл. Щедва кутя, холодець, вареники та духмяний борщ із м’ясом та пампушками – український святковий стіл виглядав щедро та пишно. Щедру кутю заправляли смальцем, вершовим маслом, вершками або молоком. Традиційно, в неї клали мак, сухофрукти та крупу. Приготування щедрої куті вимагало особливого підходу: найстарша жінка у родині о 2 годині ночі повинна була принести крупи, а найстарший чоловік – воду із річки чи криниці.
Читати ще: Чорт, Баба Яга і німа Маланка. Куди поїхати на Маланку у вихідні
Ворожіння на варениках
У начинці господарочки ховають ґудзики, квасолинки, цукор, нитки, перець та монети. Якщо оберете вареник з квасолею – це до поповнення в родині, ґудзики – до обновки, цукор – до солодкого життя, перець – чекайте на цікаві новини, нитка – на дорогу.
Ім’я майбутнього чоловіка
Дівчата можуть вийти після опівночі на вулицю та запитати ім’я судженого у першого стрічного чоловіка. Згідно з ворожінням саме так зватимуть вашого майбутнього чоловіка.
Прикмети
Важливими для Щедрого вечора є і прикмети: якщо на вулиці тепло, то літо буде із дощами, а якщо йде мокрий сніг, то слід чекати на гарний врожай.
Народні театральні вистави у цей день особливо яскраві. Чоловіки переодягаються у жінок, жінки – у чоловіків, а разом вони розігрують кумедні сценки та водять козу. Коза – символ добробуту та родючості.