Така аномалія позначилась на аграрному секторі Буковини в декількох напрямах, про це в коментарі МА АСС розповіла начальниця Управління агропромислового розвитку Чернівецької ОВА Інна Вовчук.
За словами посадовиці, низькі температури затримали прогрівання ґрунтів до оптимального рівня для сівби, що відтермінувало початок весняно-польових робіт. Також холод уповільнив біологічні процеси в ґрунті, зокрема активність корисної мікрофлори, що може вплинути на живлення рослин у перші фази розвитку.
«Очікується, що врожайність ранніх культур (особливо овочів, ягід, кісточкових фруктів) у ряді господарств може бути нижчою за середні багаторічні показники. Постраждали насадження полуниці, черешні, абрикосів та персиків - у місцях, де були сильні заморозки під час цвітіння, зафіксовано часткове або повне вимерзання зав’язі. Овочі, зокрема огірки й помідори у відкритому ґрунті, також розвиваються повільніше, деякі посіви довелося пересівати», - повідомила очільниця Управління агропромислового розвитку.
Медіа агентство АСС є в Instagram
На ринку можливий тимчасовий дефіцит або зменшення обсягів:
- ягід: полуниці (вже відчутно), черешні (особливо ранніх сортів);
- фруктів: абрикоси, персики, місцями яблука (де були значні заморозки);
- овочів: огірки, помідори, картопля - урожай буде, але може бути зменшений або пізніше з’явиться на ринку.
У зв’язку з цим очікується зростання цін, особливо у червні-липні, на полуницю - вже зараз фіксується підвищення цін на 20-30%, черешню - ймовірне зростання до 40% у порівнянні з минулим роком, абрикоси, огірки та томати - прогнозоване зростання цін на 15-25%; картопля - суттєвого дефіциту не очікується, але рання буде дорожчою.
Також Інна Вовчук зазначила, що уповільнення росту овочів, таких як огірки й помідори, відтермінувало початок реалізації врожаю. Попри це, аграрії адаптуються до умов, і значна частина врожаю буде зібрана, але пізніше.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами