Єврейський Великдень починається 14 числа місяця нісана, в 2019 році – 19 квітня.
У цей день після заходу сонця іудеї збираються за святковим столом на Седер – так у них називається пасхальна трапеза. Як правило, в Ізраїлі вона триває добу.
Читайте ще: Єврейська Паска 2019: дата і традиції.
На Песах печеться маца. Це прісний хліб, приготований без дріжджів (заборонені всі продукти на дріжджах).
Кожен дорослий під час трапези повинен з’їсти три шматки маци і випити чотири келихи вина. Дітям можна виноградний сік.
Ще одна заборона стосується вживання квасного. Його не повинно бути ні на столі, ні в будинку протягом усього святкового тижня.
Маца
Для її приготування потрібні лише вода, борошно і дрібка солі. Печеться вона в духовці при температурі 180-200 градусів. Хлібці повинні бути тонкими і хрусткими.
Мацу їдять перед будь-якою іншою їжею. Для глави сім’ї в перший день Песаха мацу перекладають трьома паперовими серветками.
Весь святковий тиждень вона замінює хліб. З маци також готують безліч страв – як основних, так і солодких.
Крім маци, на столі повинні бути ще сім базових страв:
- бейца – це зварені круто або запечені в духовці яйця;
- зероа – кістка ягняти;
- марор (хрін, базилік, листя салату, інша зелень з гірким присмаком);
- хазерет (корінь хрону, натертий на дрібній тертці);
- карпас (негірка зелень – петрушка, селера, капуста):
- харосет (суміш горіхів, кориці, яблук з вином або виноградним соком);
- вода з розведеною ложкою солі – щоб вмочати зелень.
Кожна страва дуже символічна.
Маца – символ втечі з єгипетського рабства і боротьби за свободу. У поспіху залишаючи Єгипет, іудеї не могли чекати, поки зійде дріжджове тісто, тому випікали прісні коржі в похідних умовах – у себе на спинах.
Гірка зелень нагадує про гіркоту рабства, а негірка символізує зростання і все нове.
Харосет має відтінок цегли, з яких євреї в рабстві будували міста для єгиптян.
Солона вода – це сльози, пролиті народом в неволі, яйця – символ зародження нового, а зероа – нагадування про жертвоприношення в ніч страт єгипетських.