Діабет посідає дев'яте місце серед причин смерті, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я. Існує чотири основні типи: діабет 1-го типу, діабет 2-го типу, гестаційний діабет, або діабет вагітних, і переддіабет, за якого рівень глюкози в крові вищий за норму, але не достатньо високий для діагнозу.
У людей з діабетом першого типу організм перестає виробляти інсулін, тому що імунна система помилково атакує і знищує здорові клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
«У людей з діабетом другого типу підшлункова залоза виробляє інсулін, але організм стає до нього несприйнятливим. Спочатку вироблення інсуліну збільшується в спробі компенсувати його недостатню дію, але врешті-решт клітини, що виробляють інсулін, виснажуються, і вироблення інсуліну знижується, що часто вимагає лікування інсуліном і на пізніх стадіях діабету 2 типу. На відміну від діабету першого типу, багатьом випадкам діабету другого типу можна запобігти за допомогою дієти і фізичної активності», - розповів доктор Камілло Рікорді, директор Інституту дослідження діабету і програми клітинної трансплантації.
Стрибок цукру в крові може призвести до таких серйозних проблем, як хвороби серця, проблеми з нирками і пошкодження нервів.
«Існує безліч чинників, які можуть спричинити стрибок цукру, наприклад, дієта, стрес, сон, інтенсивні фізичні навантаження і приймання ліків. Тимчасовий стрибок цукру - це нормально. Зазвичай цукор у крові підвищується, а незабаром після цього він повертається в нормальний діапазон. Однак тривале підвищення цукру в крові може призвести до пошкодження нирок, нервових закінчень, зору та серця. Людям із діабетом 1-го, 2-го типу або переддіабетом складніше регулювати рівень цукру в крові або через нездатність організму виробляти інсулін, або через резистентність до інсуліну», - пояснює Меддісон Саалінгер, дієтологиня в Інституті дослідження діабету при Університеті Маямі.
Існує безліч продуктів, які діабетикам складно вживати, особливо у великих порціях.
«Існує три основні макронутрієнти: вуглеводи, білки та жири. Вуглеводи можуть спричиняти стрибки цукру в крові, тоді як білки та жири практично не впливають на цей процес. Прості вуглеводи зазвичай підвищують цукор у крові швидше і вище, тоді як складні вуглеводи підвищують цукор повільніше і помірніше. Прості вуглеводи - це соки, газована вода, цукерки, десерти, рафіновані злаки, наприклад, білий хліб, деякі крупи і крекери, а також фрукти. Складні вуглеводи - це цільне зерно, овочі, квасоля і бобові. Основна відмінність між цими двома групами - вміст клітковини. Саме клітковина допомагає вуглеводам перетравлюватися повільніше і уповільнює стрибки цукру в крові», - зазначила Саалінгер.
- бублики;
- млинці з сиропом;
- кава;
- вафлі;
- фруктові смузі;
- випічка;
- французькі тости;
- крепи;
- перероблені високовуглеводні пластівці для сніданку;
- ароматизовані йогурти;
- білий хліб;
- фастфуд;
- підсолоджена ароматизована вівсянка;
- гранола;
- боули з асаї.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами