Залізо є не лише важливим компонентом гемоглобіну – білка, що транспортує кисень із легень до тканин. Цей мікроелемент багато в чому забезпечує функціонування імунної системи та неспецифічний захист організму, пише ІА АСС з посиланням на 24 канал.
Крім того, залізо бере участь в утворенні багатьох ферментів та білків, виробленні енергії в клітинах, обміні холестерину, виведенні токсинів, підтримує роботу щитоподібної залози й печінки.
Найпоширенішою причиною нестачі заліза в організмі є нерегулярне або незбалансоване харчування. У 40 – 60 відсотках випадків дефіцит заліза виникає саме через неправильний раціон, причому з двох причин:
- у продуктах, які споживає людина, мало заліза;
- у щоденному меню багато продуктів, які погіршують засвоєння цього мікроелемента.
таніни (чай, кава, какао);
фосфати та кальцій (яйця, молочна продукція);
фітати (зернові, крупи, висівки);
оксалати (щавель, шпинат).
Отже, при залізодефіцитній анемії продукти, що містять ці речовини, слід уживати помірно або взагалі на який час від них відмовитися.
вегетаріанці;
шанувальники жорстких дієт;
літні люди (через хвороби шлунково-кишкового тракту).
Утім, навіть достатня кількість заліза в раціоні не є гарантією від анемії. Людина може погано засвоювати залізо, зокрема, через:
целіакію (непереносимість глютену);
посилене потовиділення;
інтенсивний ріст (у дитячому та підлітковому віці);
вагітність і лактацію;
крововтрату;
пухлину (доброякісну чи злоякісну).
Найчастіше залізодефіцитну анемію діагностують у дітей, підлітків та вагітних жінок, у яких щоденна потреба в залізі – вища за середню.
Добова потреба в залізі залежить від віку, ваги та фізіологічного стану людини:
Дітям до року потрібно близько 11 міліграмів заліза на добу.
Старшим дітям – 7 – 10 міліграмів.
Підліткам та дорослим – 14 – 18 міліграмів.
Людям у віці за 50 років – 8 міліграмів.
Вагітна жінка має отримувати по 27 міліграмів заліза на добу.
Залізо є в продуктах як тваринного, так і рослинного походження, але в різних формах.
Найбільше негемового заліза (яке не входить до складу гемоглобіну) містять:
бобові (передусім, сочевиця);
горіхи;
гречка;
чорнослив;
курага.
Багаті на залізо листові овочі, наприклад капуста, а також зелень, зокрема шпинат та крессалат.
Щоб залізо повніше всотувалось у тонкому кишечнику, залізомісткі продукти слід споживати з багатими на вітамін С овочами, фруктами, ягодами (лимонами, журавлиною, солодким перцем) та зеленню, а також із деякими спеціями (гірчицею, карі, корицею).
Спробуйте приготувати броколі чи шпинат із креветками, родзинками, кедровими горіхами або ж філе індички з гірчицею. Вийде дуже смачно!
Читайте ще: Від гіпертонії та ожиріння: чим корисний коньяк
Найкращі джерела гемового заліза:
червоне м’ясо,
індичка,
креветки,
морські гребінці,
сардини,
яєчний білок.
сочевиця,
нут,
гарбузове насіння,
кукурудза,
гречка,
паприка,
інжир,
сливи,
абрикоси,
апельсини,
ківі,
броколі,
петрушка,
рукола,
шпинат,
кріп,
базилік,
тим’ян,
розмарин,
гірчиця,
кмин,
кориця,
карі,
чорний перець.
Дивіться нас на YouTube
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами