Багато хто починає свій ранок із яєць, приготованих тим чи іншим способом, завдяки їхньому насиченому смаку та високій поживності. І хоча яйця, безумовно, є повноцінним джерелом білка та низки мікроелементів, деякі фахівці в галузі охорони здоров'я застерігають від частого вживання цього продукту, оскільки вони містять насичені жири та дієтичний холестерин, пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
Видання Real Simple з'ясувало в дієтологині Крістіни Маніан вплив жиру, що міститься в яйцях, на здоров'я, а також розповімо про альтернативні джерела білка.
Коли мова заходить про вміст білка, важко заперечувати, що яйця є повноцінним джерелом цього макроелемента. Згідно з базою даних Міністерства сільського господарства, яйце зварене круто містить:
калорії - 78 калорій;
білок - 6 грамів;
вуглеводів - 0,5;
жир - 5 г;
насичені жири - 1,6 г;
ненасичені жири - 2,7 г;
холестерин - 186 міліграмів, 62% від добової норми;
рибофлавін (вітамін B2) - 0,26 мг, 22% від норми;
пантотенова кислота (вітамін B5) - 1,5 мг, 14% від норми;
вітамін B12 - 0,18 мікрограма (мкг), 24% від норми;
фолат - 22 мкг, 5%;
вітамін D - 1,1 мкг, 6%;
вітамін A - 149 мкг, 17%;
залізо - 0,6 мг, 8%;
цинк - 0,5 мг, 5%;
фосфор - 86 мг, 12%;
селен - 15 мкг, 27%;
холін - 147 мг, 30%.
«Яйця є чудовим джерелом каротиноїдів лютеїну і зеаксантину, які допомагають захистити наші очі від вікової втрати зору, а деякі яйця також збагачені омега-3 жирними кислотами», - додала вона. «Ці поживні речовини підтримують ріст, відновлення і підтримання тканин (особливо м'язових), а також обмін речовин, імунітет, здоров'я серця, кісток і нервової системи».
Щодо вмісту насичених жирів, то велике яйце містить 1,6 грама насичених жирів, що набагато менше на порцію, ніж у таких продуктах, як ковбаса (7 грамів) і бекон (1 грам на скибочку), але насичені жири впливають на рівень холестерину. Американська асоціація серця рекомендує, щоб насичені жири становили не більше 6% від загальної кількості калорій.
«Багато досліджень, що проводилися впродовж багатьох років, показали, що холестерин, який ми споживаємо з їжею, не так сильно впливає на рівень холестерину в крові, як ми спочатку думали», - каже дієтологиня Аннет Снайдер. «Ці висновки підтверджуються такими дослідженнями, як цей огляд 2015 року, в той час, як інші, як це дослідження 2019 року, пов'язують споживання холестерину і яєць з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань».
тофу;
кіноа;
бобові;
горіхи та насіння;
грецький йогурт із низьким вмістом жиру.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами